Porady

Kumkwat – uprawa, zastosowanie, właściwości

4,8 (4 opinie)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Kumkwat (Fortunella Swingle) jest rodzajem botanicznym roślin z rodziny rutowatych. Ich ojczyzną są południowe Chiny, skąd trafiły do uprawy do Japonii, na Bliski Wschód i na południe Europy oraz USA. W kantońskim dialekcie nazwa „kumkwat” (金桔) znaczy dosłownie „złota pomarańcza”. W przeciwieństwie do spokrewnionych z kumkwatem owocem cytrusowych, te można spożywać ze skórką.

Kumkwat – roślina do uprawy doniczkowej

Ze względu na swoje azjatyckie pochodzenie kumkwat nie nadaje się w naszych warunkach klimatycznych do uprawy na otwartej przestrzeni. Natomiast posadzony w doniczce może stanowić piękną dekorację wnętrza domu, balkonu, tarasu albo ogrodu zimowego. W naturze dorasta do 4,5 m wysokości i w zależności od wielkości może w ciągu roku wytworzyć setki, a nawet tysiące owoców. W uprawie doniczkowej osiąga oczywiście znacznie mniejsze rozmiary, jednak w odpowiednich warunkach kwitnie i daje jadalne owoce.

Stanowisko i podłoże dla kumkwatu

Kumkwat rośnie najlepiej na jasnym stanowisku z dużą ilością słonecznych promieni. Przeprowadzka w okresie letnim na świeże powietrze jest jak najbardziej zalecana. Drzewiasta forma wzrostu rośliny wymaga przeznaczenia dla niej odpowiednio dużej przestrzeni. Kumkwat jako roślina ozdobna bardzo przypomina drzewko pomarańczowe. Odpowiednie jest miejsce nasłonecznione, ale osłonięte zarówno na otwartej przestrzeni, jak i w pomieszczeniu, ponieważ kumkwat źle znosi przeciągi.

Dla bujnego kwitnienia i tworzenia owoców jakość podłoża ma znaczenie decydujące. Im bardziej jest żyzne, tym większa możliwość owocowania. Drzewko jest bardzo wrażliwe na wapń, dlatego idealny odczyn pH powinien mieścić się w obszarze kwaśnym, w żadnym wypadku nie powinien być zasadowy. Do uprawy doniczkowej odpowiedni jest substrat na bazie kompostu z żyzną ziemią kwiatową. Domieszka torfu albo grubej ziemi liściastej poprawia przepuszczalność podłoża.

Kumkwat w doniczce – podlewanie i nawożenie

W okresie wegetacji w ciepłej porze roku kumkwat ma wysokie zapotrzebowanie na wodę. Jest jedną z nielicznych roślin, którą można podlewać, nawet jeśli wierzchnia warstwy gleby jeszcze nie wyschła. Mimo to należy zwracać uwagę na odpływ nadmiaru wody, ponieważ roślina nie znosi zastoju wilgoci. Stojąca woda powoduje uszkadzanie delikatnych korzeni. Do podlewania należy stosować tylko wodę miękką; przydatne mogą być specjalne filtry do wody. Aby wspierać kwitnienie i pobudzać tworzenie owoców, kumkwat wymaga w tej fazie obfitego i regularnego nawożenia. Co dwa tygodnie należy podawać dawkę nawozu do roślin cytrusowych.

Owoce kumkwatu można spożywać razem ze skórką

Jak zimować kumkwat?

Kumkwat jest rośliną ciepłolubną. Wprawdzie jest w stanie znieść pierwsze słabe przymrozki jesienne, jednak przed początkiem zimy powinien trafić do odpowiedniej kwatery. Pomieszczenie zimowe powinno być przede wszystkim wystarczająco jasne. Zimowanie w chłodnym pomieszczeniu jest niezbędne, aby w następnym roku kumkwat na nowo rozwinął kwiaty i owoce. Najbardziej odpowiednia jest temperatura między 5 i 10°C. Możliwie dużo światła zapewnia roślinie prowadzenie fotosyntezy i utrzymanie liści. W okresie zimy należy zaprzestać nawożenia i ograniczyć podlewanie, ale nie dopuszczać do całkowitego przeschnięcia bryły korzeniowej.

Z powodu niedostatku światła w okresie zimowym kumkwat zostaje w tym czasie mocno osłabiony i powinien być bardzo ostrożnie i stopniowo przyzwyczajany do warunków letnich. Przenieść go można na zewnątrz dopiero po ostatnich przymrozkach, czyli pod koniec maja. Nie powinien być jednak od razu wystawiony w pełnym słońcu, aby nie doznał poparzenia. Wznawia się też podlewanie, w dni pochmurne nieco słabsze, a w słoneczne i upalne – bardziej obfite.

Kumkwat – owoce i zbiory

Po kwitnieniu tworzy kumkwat owoce, które w zależności od gatunku i odmiany mogą być żółte albo pomarańczowe. Można je jeść ze skórką, najlepiej prosto z drzewka. Z reguły owocuje co dwa lata.

Pożyteczne właściwości „złotej pomarańczy”

Poza efektownym wyglądem całej rośliny, jego smaczne owoce zawierają liczne witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, P) oraz minerały (potas, wapń, fosfor, miedź, cynk, żelazo, sód). Są bardzo zdrowe. W chińskiej medycynie od wieków stosuje się nalewkę z kumkwatu z miodem na suchy kaszel. Kumkwat ma liczne właściwości lecznicze. Obniża poziom cholesterolu i jest silnym środkiem profilaktycznym przeciwko chorobom układu krążenia. Ma działanie przeciwzapalne, może być stosowany w dolegliwościach żołądka i przewodu pokarmowego. Posiada rekordową zawartość witaminy C pośród owoców cytrusowych. Owoce kumkwatu wykazują też unikatową zdolność uspokajania systemu nerwowego. Łagodzą nerwowość i rozdrażnienie, leczą uczucie chronicznego przemęczenia.

Zastosowanie owoców kumkwatu

Kumkwat smakuje cierpko słodko-kwaśno i pasuje do różnych potraw. Można go spożywać na surowo, prosto z drzewa, ze skórką, która jest słodsza od miąższu, albo używać do sałatek, dżemów, soków i deserów.

4,8 (4 opinie)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba