Porady

Morwa biała – uprawa, właściwości [WIDEO]

4,7 (3 opinie)

Morwa biała (Morus alba L.) pięknie wygląda, rośnie bez problemów, produkuje smaczne owoce, a jej wielkość – w zależności od odmiany – można dobrać do każdego ogrodu.

Spośród kilkunastu gatunków popularność u nas zdobyła właśnie morwa biała. Przymiotnik „biała” w nazwie wziął się nie tylko z powodu białych owoców, ale też od białawych pąków. Owoce morwy białej mogą być zarówno białe, jak i różowe albo fioletowe. Smak mają tak słodki, że można jeść je prosto z drzewa. Jeśli w ogrodzie jest ich dostatecznie dużo, można z owoców morwy sporządzać kompot albo dżem.

Liście morwy białej są bardzo zmienne i mogą mieć różne kształty nawet na jednym drzewie. Kwiaty pojawiają się od maja przez 4-6 tygodni. Owoce morwy są słodkie i bardzo soczyste, a przy tym mało trwałe. 

Stanowisko i podłoże dla morwy białej

Wybierając w ogrodzie stanowisko dla morwy, trzeba przede wszystkim zarezerwować dla niej odpowiednio dużą przestrzeń. W zależności od odmiany może morwa biała dorastać do 15 m wysokości i tworzyć rozłożystą koronę. Nie można jej też posadzić zbyt blisko granicy z sąsiadem.

Poza tym, chociaż pochodzi z cieplejszych regionów, to łatwo ją zadowolić. Rośnie na miejscach słonecznych i półsłonecznych. Znosi w zasadzie sąsiedztwo wszystkich roślin w odpowiedniej odległości. Także wiatr nie jest w stanie wytrącić morwy z równowagi.

Morwa daje się dobrze przycinać, dlatego może być posadzona w formie żywopłotu dookoła działki. Taki żywopłot ma również duże znaczenie ekologiczne, ponieważ owoce morwy stanowią pożywienie dla wielu gatunków ptaków. Odpowiednie dla morwy białej jest podłoże pulchne, żyzne, o zasadowej albo neutralnej wartości pH.

Morwa biała – sadzenie, pielęgnowanie i przycinanie 

Odległość od sąsiednich roślin powinna wynosić co najmniej dwa metry. Sadząc morwę w formie żywopłotu, należy zachować odstęp między sadzonkami ok. 2 m. Jak w przypadku większości drzew, dobrze jest sadzić morwę jesienią, aby w ciepłej jeszcze ziemi mogła się przed zimą dobrze ukorzenić. Wrażliwe, młode drzewka morwy trzeba przed nadejściem mrozów odpowiednio zabezpieczyć.

Morwa biała, mimo swego południowego pochodzenia, jest zadziwiająco łatwa w pielęgnacji.

  • Latem potrzebuje stosunkowo dużo wody.
  • Kiedy jest gorąco, morwa doniczkowa powinna być co najmniej dwa razy w tygodniu obficie podlana.
  • Nawet zimą bryła korzeniowa nie może całkowicie wyschnąć.
  • Na żyznych glebach morwa nie wymaga dodatkowego zasilania.
  • Morwę w doniczce można od początku sezonu do sierpnia nawozić co tydzień niewielką dawką nawozu płynnego.

Morwa nie musi, ale może być przycinana. W następujących okolicznościach cięcie jest konieczne albo zalecane:

  • morwa w doniczce powinna być regularnie przycinana, jeśli jeszcze długo ma tam pozostać;
  • w ogrodzie trzeba przycinać morwę, aby nie rosła zbyt rozłożyście.
  • można poprzez cięcie dostosować szerokość korony drzewa do innych elementów ogrodowej kompozycji;
  • w przypadku szczepienia morwy na pniu, trzeba przycinać wszystkie pędy wyrastające z podkładki, a jeśli się tego nie zrobi, to podkładka zagłuszy kiedyś górną część drzewa;
  • morwa znosi dobrze cięcie nawet starego drewna, daje się też formować w wymyślne figury.
Morwa biała ma zastosowanie lecznicze i pomaga w odchudzaniu
Morwa biała ma zastosowanie lecznicze i pomaga w odchudzaniu

Uprawa morwy białej w doniczce

Morwę można uprawiać również w doniczce, a przynajmniej niektóre mniejsze odmiany. Na przykład morwę białą 'Pendula', która dorasta do 2-3 m wysokości i ma wszystkie pędy zwisające.

Jako substrat można wykorzystać ziemię kwiatową. W doniczce koniecznie musi być otwór odpływowy i warstwa drenażowa.

Morwę w doniczce należy regularnie podlewać i przesadzać. Jeśli podczas przesadzania przytnie się nieco korzenie, to drzewko dłużej zachowa odpowiednią dla doniczki wielkość. Od maja do września można podać raz w miesiącu dawkę nawozu dla roślin doniczkowych.

Zastosowanie morwy białej

Morwa biała jest od dawna stosowana jako roślina lecznicza w medycynie ludowej różnych narodów.

  • Kora pędów i korzeni w formie naparu na kaszel, astmę, a także jako środek moczopędny.
  • Kora korzeni jak środek odrobaczający.
  • Napar z liści na gorączkę i odchudzanie.
  • Świeże owoce na wrzody na żołądku i dwunastnicy.
  • Syrop z owoców na anemię i dolegliwości sercowo-naczyniowe.

Morwa – niezwykłe właściwości i ciekawostki [WIDEO]

Źródło: Kanał YouTube Adolf Kudlinski

4,7 (3 opinie)