Porady

Macierzanka tymianek. Jak uprawiać w ogrodzie?

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Macierzanka tymianek, zwana też tymiankiem pospolitym (Thymus vulgaris), jest niezastąpiona jako przyprawa i roślina lecznicza. Słynne zioła prowansalskie dopiero przez dodanie liści tymianku zyskują swoją szczególną nutę. Tymiankowy syrop od kaszlu znany też jest powszechnie.

Ojczyzną tej cennej, a jednocześnie łatwej w uprawie rośliny jest rejon Morza Śródziemnego. Rośnie tam dziko na skalistych powierzchniach. Gleba jest uboga, stąd i wymagania tymianku co do stanowiska i pielęgnacji nie są wygórowane. Jako rośliny zimoodporne, wszystkie gatunki macierzanki tymianku mogą być uprawiane w naszym klimacie w ogrodach albo w pojemnikach na tarasie i balkonie.

Stanowisko dla macierzanki tymianku

Większość gatunków pochodzi znad Morza Śródziemnego, gdzie rośnie w miejscach słonecznych na ubogich glebach. Dlatego też i w ogrodzie trzeba znaleźć dla tymianku stanowisko jasne do słonecznego i suche. Najlepiej na glebie ubogiej i piaszczystej. Idealne byłoby miejsce, na którym tymianek miałby przynajmniej przez pół dnia słońce nad sobą. Oprócz światła chciałby też dostać dużo ciepła. Dlatego chętnie rośnie przy murach i kamieniach, które nagrzewają się i oddają potem słoneczną energię. Miejsce powinno być osłonięte od wiatru.

Tymianek dobrze nadaje się na obsadzanie słonecznych rabat kwiatowych. Można nawet tworzyć z niego niskie tymiankowe żywopłoty. Może też być rośliną doniczkową w aromatycznym ogródku na słonecznym tarasie. Przez krótki czas macierzanka tymianek może być rośliną ozdobną w domu, jednak na dłuższą metę nie nadaje się do tej roli.

Kiedy i jak siać macierzankę tymianek?

Obok zakupu gotowych sadzonek możliwa jest też uprawa tymianku z nasion. Nasionka są bardzo drobne i potrzebują do kiełkowania temperatury powyżej +15°C. Najlepiej jest rozpocząć od wysiewu nasion w marcu do pojemników z ziemią albo do małych doniczek. Ustawić je trzeba w domu, w szklarni albo ogrodowym inspekcie. Ważne, aby nasion nie przykrywać ziemią, ponieważ tymianek należy do gatunków, które kiełkują przy świetle. Siew należy dokładnie podlać i utrzymywać podłoże w stanie wilgotnym. Po 10-15 dniach w ciepłym i jasnym miejscu pojawiają się pierwsze siewki. Po czterech do pięciu tygodni można je już pikować. W tym celu sadzi się kilka młodych roślin do większej doniczki i po kolejnych 3-4 tygodniach otrzymuje się silne sadzonki, które od maja można przesadzać do gruntu.

Macierzanka tymianek jest niezastąpiona jako przyprawa i roślina lecznicza

Tymianek - sadzenie i przycinanie

Młode rośliny sadzi się w połowie maja, kiedy miną pierwsze przymrozki. Należy zwracać uwagę, aby w pierwszej fazie wzrostu sadzonki miały pod dostatkiem wody. Kiedy tymianek już się dobrze ukorzeni, nie ma z nim wiele kłopotu. Trzeba nawet uważać, aby nie zajmować się nim zbyt wiele, ponieważ na przykład nadmiaru wody tymianek w ogóle nie znosi. Nie potrzebuje także nadmiernego nawożenia.

Pierwsze cięcie rośliny rozpoczyna się wcześnie, aby skłonić ją do krzaczastego wzrostu. Regularne przycinanie poprawia rozgałęzianie, a młode pędy są miękkie, bogate w pożyteczne składniki i idealne do wykorzystania. Poza tym tworzy się w ten sposób harmonijny pokrój krzewinki. Ostatnie cięcie wykonuje się nie później, niż w połowie sierpnia. Pozyskanie pędów do bieżącego spożycia można prowadzić nadal, jednak późne radykalne cięcie spowoduje rozwój młodych pędów, które przed zimą nie zdążą zdrewnieć.

Kiedy zbierać macierzankę tymianek?

Tymianek najlepiej jest ścinać nożycami. Najwyższa zawartość cennych składników jest najwyższa w krótko przed południem. Trzeba o tym pamiętać, zwłaszcza jeśli tymianek ma być przeznaczony na herbatkę albo do aromatyzowania octu i oleju. Zasadniczo można tymianek zbierać przez cały rok. Jesienią i zimą roślina nie przyrasta, w związku z tym można odcinać jedynie pojedyncze pędy.

Tymianek – zastosowanie i właściwości lecznicze

Tymianek pasuje do wszystkich rodzajów mięsa, do potraw z grzybami, sosów, potraw z ziemniaków, zup. Według uznania można dodawać większe gałązki zioła i po ugotowaniu je usuwać, albo drobne listki dodawać do gotowego dania.

Tymianek stosuje się z powodzeniem jako roślinę leczniczą, np. w razie przeziębienia. Ze swoimi antybakteryjnymi właściwościami powinien pomóc zwłaszcza w chorobach dróg oddechowych. Przygotowuje się do picia herbatkę ze świeżego albo suszonego tymianku.

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba