Które rośliny przycina się w lipcu i sierpniu?

Lipiec i sierpień to najbardziej pachnące, kolorowe i tętniące życiem miesiące w ogrodzie. Kwitną kwiaty, pszczoły i motyle intensywnie pracują, słońce mocno grzeje. Wszystko to sprawia, że przydomowe zakątki stają się najlepszym miejscem na popołudniowe czy wieczorne spotkania z rodziną lub znajomymi. Piękny ogród nieustannie wymaga jednak prac pielęgnacyjnych.

Lipiec

W lipcu zakwitają aksamitki, cynie wytworne, dalie, goździki chińskie, lawenda, lilie, maciejka, malwy, nagietki lekarskie, szałwia błyszcząca, werbena ogrodowa czy tojad mocny. Rabaty zażółcają bajkowe rozchodniki. Ogrodowe zakątki kuszą mnogością barw i zapachów. Trzeba jednak pamiętać, że piękny ogród wymaga troski i wielu prac, w tym cięć. Jakie rośliny przycinamy w lipcu?

Zacznijmy od królowych ogrodu – róż. Bez wątpienia są chlubą wielu ogrodników. Chcąc jednak cieszyć się ich pięknem, nie możemy zapomnieć o tym, że wymagają nieustannej uwagi. W lipcu usuwamy im pędy, które wyrastają z podkładek. Na bieżąco pozbywamy się przekwitłych kwiatostanów – odcinamy je tuż nad pierwszym pięciolistkowym liściem. W wielu ogródkach można spotkać także kwiaty symbolizujące świeżość uczuć oraz deklarację: będę o ciebie walczył. Mowa o mieczykach. Jak o nie dbamy? Przekwitłe kwiatostany obcinamy tak, aby na roślinie pozostało tylko kilka liści. Zabieg ten wykonuje się, by nie doszło do zawiązania owoców, co z kolei osłabia cebule. Po przekwitnięciu nisko przycinamy również ostróżkę ogrodową, co ma na celu jej pobudzenie do ponownego zakwitnięcia jesienią. Bylina ta pochodzi z Afryki. Zdobi ogrody uroczymi pierzastymi liśćmi oraz niezwykle dekoracyjnymi kwiatami - białymi, fioletowymi lub niebieskimi. Uszczykujemy pędy lwiej paszczy po to, aby ładnie się rozkrzewiła. Regularnie usuwamy również przekwitłe kwiatostany, by pobudzić roślinę do kwitnięcia. Kwiat ten, zwany też wyżlinem większym, ciszy się popularnością w polskich ogródkach. Dzieje się tak za sprawą różnych kształtów i kolorów, płatki mają barwę np. białą, czerwoną, różową czy żółtą.

Róże w ogrodzie
Pielęgnując róże, należy na bieżąco pozbywać się przekwitłych kwiatostanów – odcinać je tuż nad pierwszym pięciolistkowym liściem

W przydomowej przestrzeni można także spotkać lecznicze zioło, jakim jest szałwia. Osiąga ona nawet do 70 cm wysokości, a jej kwiaty mają barwę fioletową. Po ich przekwitnięciu należy wykonać silne, niskie cięcie. Jeśli w ogrodzie rosną także inne zioła, pamiętajmy, aby je także ściąć. Zabieg ten wykonujemy po to, by zioła pięknie się zakrzewiły. 

Tojad wysoki w naturze rośnie na łąkach górskich oraz na terenach podgórskich. Ma charakterystyczne fioletowo-niebieskie kwiaty w kształcie hełmu, które znakomicie dekorują przydomowe rabaty. Ten wieloletni krzak dorastający nawet do 150 cm wysokości należy w lipcu nisko przyciąć. W lipcu wycinamy też pędy winorośli, na których nie ma owoców. Natomiast te owocujące skracamy za szóstym liściem powyżej owocującego grona. Wycinamy nadmiernie zagęszczone pędy pnączy (np. powojników). 

W lipcu kończymy przerzedzanie zawiązków późnych odmian brzoskwiń i grusz. Przycinamy też nadmiernie rozrośnięte drzewa owocowe, którym nie przeszkadzają (a wręcz pomagają) cięcia wykonane w tym okresie.

Ścinamy byliny, które już przekwitły. Powtórnie powinny zakwitnąć np. floksy, nazywane również płomykami, które najczęściej kojarzą się z wiejskimi ogródkami. Nie tylko pięknie pachną, ale mają też kolorowe kwiatostany (białe, różowe, niebieskie oraz żółte). Pamiętajmy także o ścięciu przekwitłej kocimiętki. Jeśli zrobimy to w porę, jesienią powinniśmy cieszyć się jej ponownym zakwitnięciem. Jest to efektowna roślina. Wszystko za sprawą dużych i ślicznych kęp kwiatów w kolorach białym, różowym czy niebieskim,

W lipcu kończymy przerzedzanie zawiązków późnych odmian brzoskwiń i grusz. Możemy zrobić to ręcznie lub przy pomocy sekatora. Wykonujemy tzw. cięcie prześwietlające jabłoni. Polega ono na usunięciu drobnych zewnętrznych gałęzi, które zacieniają dojrzewające owoce. Przycinamy grusze i jabłonie hodowane w tzw. szpalerach. Przycinamy nadmiernie rozrośnięte drzewa owocowe, którym nie przeszkadzają (a wręcz pomagają) cięcia wykonane w tym okresie. Są to m.in. orzechy i morele. Przerzedzamy również korony drzew pestkowych, w tym czereśni i wiśni. W przypadku czereśni stosujemy cięcie umiarkowane, czyli skracamy wierzchołek i jedynie delikatnie prześwietlamy korony. Jeśli chodzi o wiśnie, stosujemy cięcie intensywniejsze – usuwamy stare i zwisające gałęzie oraz te rosnące do środka.

Jabłoń
Na początku sierpnia wykonujemy cięcie jabłoni, których owoce dojrzewają z pod koniec miesiąca lub z początkiem września.

Koniec lipca to pora, w której wycinamy stare (te, które już owocowały) i zeschnięte pędy malin. Zostawiamy tylko młode (tegoroczne). Zabieg ten najlepiej wykonać, gdy pędy są jeszcze zielone i mają liście. Jeśli zostawimy je do jesieni, będziemy musieli liczyć się z pojawieniem się grzybów pasożytniczych. Wyjątkiem są maliny powtarzające owocowanie na jesieni. W tym przypadku pędy wycinamy późną jesienią lub na wiosnę, zostawiając ok. 7 najsilniejszych z nich i delikatnie je skracając. 

Po zakończonych zbiorach truskawek przycinamy im liście na wysokości ok. 5 cm. Zazwyczaj zabieg ten wykonujemy dwa tygodnie po ostatnich zbiorach, co przypada na przełom lipca i sierpnia. Pamiętajmy o tym, aby ściętych liści nie pozostawiać na grządkach. Należy je usunąć. Przycięcie w odpowiednim czasie jest tak istotne, ponieważ truskawki muszą mieć czas przed nadejściem zimy na wypuszczenie nowych liści.

Koniec lipca to czas na wycięcie starych i zeschniętych pędów malin. Zabieg ten najlepiej wykonać, gdy pędy są jeszcze zielone i mają liście. Jeśli zostawimy je do jesieni, będziemy musieli liczyć się z pojawieniem się grzybów pasożytniczych.

Uwagę poświęcamy także żywopłotom liściastym (może je tworzyć np. grab pospolity, ognik szkarłatny czy berberys thunberg). Młode pędy tniemy na jednakowej wysokości. Skracamy je średnio o połowę. Zabieg ten najlepiej wykonywać przy pochmurnej pogodzie. Dzięki temu przycięte liście nie będą narażone na poparzenie słoneczne.

Ucinamy też wierzchołki iglaków, aby ograniczyć ich rozrastanie się. Jest to szczególnie ważne w przypadku roślin płożących (np. jałowca płożącego, cisu pospolitego czy choiny kanadyjskiej).

Przycinanie żywopłotu
Przycinamy też wierzchołki iglaków, aby ograniczyć ich rozrastanie się

Sierpień

W sierpniu ogród nadal kusi zapachami i niezliczonymi kolorami. Dekorują go m.in. aksamitki, begonie, floksy wiechowate, niecierpki czy krwawniki. Jakie rośliny przycinamy w sierpniu?

Nie zapominamy w dalszym ciągu o jedynej królowej naszego ogrodu, czyli róży. Usuwamy jej przekwitłe kwiatostany. Przycinamy przekwitłe pędy lawendy – rośliny niezwykle ozdobnej i miododajnej, która coraz częściej gości w ogródkach, na tarasach oraz balkonach. Najczęściej spotykane odmiany to lawenda francuska oraz wąskolistna. Najlepiej skrócić jej pędy do połowy długości. Zabieg ten wykonuje się po to, aby ładnie rozkrzewić roślinę.

Przycinamy także przekwitłe krzewy. Przeprowadzamy cięcia żywopłotów - zarówno liściastych, jak iglastych. Jest to ostatnie cięcie żywopłotów utworzonych z drzew i krzewów, które zrzucają liście na zimę. Ten zabieg jest niezwykle istotny nie tylko ze względów wizualnych (formowanie kształtu roślin), ale także ze względu na ich prawidłowy wzrost, gęstość oraz zdrowie. Tniemy od 2 do nawet 30 cm nowych przyrostów. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Pamiętajmy – właściwe cięcie powinno zaczynać się od boków. Dopiero później zajmujemy się wierzchołkami. Ważne, aby tuż po zabiegu żywopłot zasilić nawozami wieloskładnikowymi i podlać. Istotne jest także użycie odpowiedniego sprzętu – specjalistycznych nożyc i sekatorów.

Sekator
Do przycinania kwiatów, drzew i krzewów przyda się sekator

W sierpniu wykonujemy cięcia prześwietlające krzewów (np. agrestu i jeżyn). Wycinamy najstarsze pędy porzeczek. Na przełomie lipca i sierpnia (tuż po zbiorach owoców) wycinamy stare i zasychające pędy malin. Zostawiamy tylko młode. W tym czasie możemy też przyciąć krzewy iglaste (np. cyprysik groszkowy, jałowiec chiński, sosnę górską, żywotnikowiec japoński czy tui szmaragd). 

Tuż po zbiorach owoców wykonujemy cięcia śliw. Pojedyncze konary możemy albo wyciąć całkowicie, albo odpowiednio formując drzewo, jedynie je skrócić. Na początku sierpnia wykonujemy cięcie jabłoni, których owoce dojrzewają z końcem miesiąca lub z początkiem września. W dalszym ciągu przeprowadzamy letnie cięcia drzew owocowych, w tym: brzoskwiń, czereśni, grusz czy wiśni. Pod koniec miesiąca można też wykonać zabieg przycięcia orzecha włoskiego.