Porady

Kaktusy w kosmetyce – pielęgnacja skóry i włosów

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Czy to na okiennym parapecie, czy na regale – sukulenty i kaktusy od dawna należą do naszego mieszkania. Ale kolczaste pustynne rośliny mają w sobie coś więcej niż tylko egzotyczne piękno. Odkrywane wciąż właściwości kaktusów prowadzą je powoli również do świata urody.

Potrafią dziesiątki lat przeżyć prawie bez wody na pustynnych obszarach, a więc nie ulega wątpliwości, że muszą posiadać bardzo szczególne zdolności. I to właśnie próbujemy wykorzystać. Ekstrakty z kaktusów o potwierdzonych przez naukowców właściwościach gromadzenia wody trafiają powoli do coraz większej liczby produktów kosmetycznych.

Zawarty w kaktusach ważny dla skóry minerał krzem wspomaga komórki, czyniąc ją piękniejszą. Olejek z opuncji, wytwarzany z nasion opuncji figowej, oferuje liczne witaminy, antyoksydanty oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Wraz z chlorofilem działa kłująca roślina uspokajająco i przeciwzapalnie, a proteiny i aminokwasy wspierają tworzenie kolagenu. Kaktusy nie tylko stanowią ozdobę mieszkania, ale pomagają też skutecznie pielęgnować skórę i włosy.

Kolczasty magazyn kosmetyków – opuncja figowa

Pochodzący z Meksyku kaktus – opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) – jest uprawiany dzisiaj w wielu krajach o ciepłym klimacie. Aztekowie wykorzystywali opuncję do celów zarówno spożywczych, jak i leczniczych. Hiszpańscy zdobywcy przywieźli tego kaktusa do Europy w XVI wieku. Roślina dorasta do kilku metrów wysokości, a jej zielone pędy w formie tarcz pokrywa woskowata skórka z kolcami o długości1-2 cm. W pędach opuncja magazynuje wodę, która pozwala jej przeżyć długie okresy suszy. Na krawędziach segmentów pędów pojawiają się kwiaty żółte do czerwonych. Z zapylonych kwiatów rozwijają się owoce. W zależności od odmiany są żółte, pomarańczowe, ciemnobrązowe, czerwone albo zielone. Smakiem przypominają nieco figi. W słodkokwaskowym miąższu znajduje się kilkaset małych nasion. Z tych pestek kaktusa tłoczony jest bardzo cenny olejek.

Olejek z opuncji zdobywa coraz większą popularność jako składnik kosmetyków do skóry, włosów i paznokci. Wytworzony w skomplikowanym procesie technologicznym olejek kaktusowy jest prawdziwym eliksirem młodości. Wynika to z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, przede wszystkim witaminy E, która chroni komórki przed wolnymi rodnikami i spowalnia naturalne starzenie się skóry.

Kaktusy w domu – ranking najładniejszych gatunków

Cenne składniki olejku z opuncji

Olejek zawiera ważne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe w wysokiej koncentracji ponad 88%. Wśród nich kwas linolowy, zwany kwasem tłuszczowym Omega-6, zajmuje 70%. Jest on niezbędny w organizmie do prowadzenia różnych procesów przemiany materii, a sam organizm nie jest w stanie go wytwarzać. Kaktusowy olejek wypełnia tę lukę, co jest niezwykle ważne i wartościowe z dietetycznego punktu widzenia. Kwas linolowy stymuluje również produkcję prostaglandyn, hormonów biorących udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi odpowiadają za objawy stanu zapalnego, poprawiają przepływ krwi oraz regulują pracę nerek. W olejku występują również tokoferole, związki chemiczne odpowiedzialne za jego antyoksydacyjne działanie.

Olejek z opuncji jest również cudownym lekarstwem dla włosów.

Olejek oferuje nie tylko wspaniałe składniki odżywcze, ale jest również – głównie ze względu na zawartość przeciwutleniaczy – środkiem na procesy starzenia wszelkiego rodzaju. Olejek może być stosowany albo w czystej postaci, albo jako domieszka do kremów i odżywek. Zawarte w olejku kwasy tłuszczowe są bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Kwas linolowy łagodzi bóle i podrażnienia skóry. Właściwości hydrofobowe zawartych w olejku prostaglandyn chronią przed odwodnieniem i stymulują gojeni się ran.

Pielęgnacja skóry ojekiem z kaktusa

Nie tak dawno, bo w 2003 roku przebadano antyoksydacyjne działanie olejku z kaktusa w działaniu zewnętrznym i wewnętrznym. Wyniki badań dowodzą, że dzięki olejkowi można uniknąć uszkodzeń komórek dokonywanych przez wolne rodniki. Olejek z opuncji przywraca skórze młodość, spowalnia pojawianie się drobnych zmarszczek i cieni pod oczami. Pozytywne efekty pojawiają się po stosunkowo krótkim czasie. Cera prezentuje się bardziej ożywiona, jędrna i zdrowa. Główne obszary stosowania olejku do pielęgnacji skóry, to twarz, szyja i dłonie.

Pielęgnacja włosów olejkiem z kaktusa

Olejek z opuncji jest również cudownym lekarstwem dla włosów. Wygładza strukturę włosów, a jednocześnie przywraca im połysk i gładkość. Doskonale nadaje się do masażu skóry głowy i włosów. Taki masaż nie tylko relaksuje, ale pozwala też aktywnym składnikom olejku wnikać głęboko w skórę.

Jak pielęgnować kaktusy doniczkowe w domu? Przeczytaj tutaj

Zawarte w olejku kwasy tłuszczowe są bardzo dobrze przyswajane przez organizm.

Kaktusy w kosmetyce

Olejek z opuncji dodany do odpowiedniego żelu jest doskonałym środkiem do demakijażu. Po nałożeniu olejku na paznokcie ich powierzchnia staje się wyraźnie gładsza, co poprawia ich wygląd. Aminokwasy zawarte w olejku mają korzystne działanie na cellulit podczas masażu i pielęgnacji ciała. Lejek można delikatnie wmasowywać w lekko wilgotną skórę po kąpieli. Olejek z opuncji jest doskonałym wyborem kosmetyku, który działa bardzo kompleksowo, a jednocześnie zapewnia wysoką koncentrację składników aktywnych. Pozytywne rezultaty stają widoczne już po krótkim czasie stosowania.

Uwaga:

Złożony proces produkcji olejku z opuncji powoduje, że jego cena jest bardzo wysoka i wynosi około 100 euro za 100 ml. Niższa cena może oznaczać, że jest to tańszy olejek z kwiatów kaktusa albo lejek uzyskany inną drogą, niż tłoczenie na zimno.

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba