Porady

Jak stosować imbir? Poznaj właściwości i wskazówki, jak go jeść

5,0 (1 opinia)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Imbir to niezwykła roślina, która również u nas cieszy się coraz większą sympatią. Znany z wielu chińskich potraw imbir trafił z powodzeniem do kuchni europejskich. Nie bez powodu, ponieważ tym wspaniałym kłączem można przyprawiać różne dania. Korzeń imbiru posiada też mnóstwo właściwości, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Właściwości lecznicze imbiru

Imbir może być pomocny w wielu dolegliwościach, a szczególnie chętnie jest stosowany w nudnościach ciążowych albo chorobie lokomocyjnej. Działa też wzmacniająco i poprawia ukrwienie. Na dodatek jest bardzo dobrym pomocnikiem w odchudzaniu. W Indiach i w Chinach, w połączeniu z rybą, uważany jest za afrodyzjak.

Pochodzenie imbiru

Amatorzy imbiru na pewno zauważyli, że w sprzedaży występuje nie tylko jedna odmiana tej rośliny. Niestety, nie zawsze można znaleźć informację o pochodzeniu kłącza. W supermarketach mamy do czynienia przeważnie z imbirem chińskim, ale oferta tej przyprawy poszerza się. Obok imbiru z Chin można spotkać odmiany z Afryki, Peru albo nawet Jamajki. Imbir można również z powodzeniem uprawiać w doniczce.

Pytanie „skąd pochodzi imbir” dotyczy dzisiaj tylko regionu, albo kraju uprawy. Imbir rośnie wszędzie tam, gdzie jest ciepło i wilgotno. W stanie dzikim już nigdzie nie występuje, uprawa i zbiory prowadzone są prawie wyłącznie na skalę przemysłową na dużych plantacjach. Znany nam botaniczny gatunek imbiru lekarskiego (Zingiber officinale Rosc.) różni się wyglądem, smakiem, ostrością, ale też jakością, wyłącznie ze względu na swoje geograficzne pochodzenie. Botaniczny rodzaj Zingiber dzieli się na prawie 150 gatunków, jednak przedstawiając właściwości poszczególnych odmian z różnych krajów, mówimy zwykle o imbirze lekarskim.

Odmiany imbiru z różnych krajów i ich właściwości

W zależności od kraju pochodzenia posiada imbir różną jakość i odmienny smak. Niektóre odmiany są wyraźnie ostrzejsze od innych. Także ich aromat może się zdecydowanie różnić. Imbir jamajski uchodzi często za najbardziej wartościowy, a chiński za szczególnie mocny. W tak dużym kraju jak Indie występuje oczywiście zróżnicowanie imbiru spowodowane różnorodnością warunków klimatycznych i glebowych. Właściwości odmian są uwarunkowane również regionalnie. Tak więc podział imbiru według krajów jest mocno uproszczonym obrazem. 

  • Australijski – jasny kolor, owocowy (wyraźnie cytrynowy) smak i prawdopodobnie najłagodniejsza odmiana.
  • Bengalski – bardzo ostry, silnie aromatyczny.
  • Brazylijski – jasny kolor, smak korzenno-cytrynowy, duże kłącza, mocno włóknisty.
  • Chiński – aromatyczny, łagodnie ostry, o smaku kwiatowo-cytrynowym, odmiana włóknista.
  • Fidżi – rzadka, cenna odmiana, soczysta i aromatyczna w smaku, bez włókien.
  • Indyjski – jasny, o słodszym, bardziej cytrynowym i ziemistym smaku, dosyć ostry.
  • Jamajski – jasnobrązowy, korzenno-ostry, cytrynowy, delikatny aromat.
  • Japoński – jasne kłącza, mniejsza zawartość substancji leczniczych.
  • Nigeryjski – silnie aromatyczny, ziemisty, bardzo ostry.
  • Wietnamski – nazywany „czarnym imbirem”, na przekroju ma kolor liliowy do ciemnoniebieskiego, nie jest całkiem czarny. Podobnie jak imbir tajski jest to w rzeczywistości roślina z rodziny imbirowatych Kaempferia parviflora.
  • Zachodnioafrykański – bardzo ostry, do wyrobu oleju albo proszku.

Obok wymienionych odmian są też takie kraje, jak: Costa Rica, Afryka Środkowa, Sierra Leone, Taiwan, Tajlandia, Indonezja.

Imbir to pomocnik przy odchudzaniu i przeziębieniach

Imbir – zielony, czerwony czy czarny?

  • „Imbir zielony” – często jest tak nazywany całkiem świeży imbir spotykany w azjatyckich sklepach. Nie ma odmiany imbiru, która miałaby całkowicie zielone kłącza. Oferowany czasem w internecie „zielony imbir” jest prawdopodobnie zwykłym imbirem, który już zaczął kiełkować. Taki nie nadaje się już do spożycia. Może też chodzić o kłącza, które w czasie uprawy nie były całkowicie przykryte ziemią i pozieleniały pod wpływem promieni słonecznych.
  • „Imbir czerwony” – jest w rzeczywistości czerwonawy i rośnie na przykład w Wietnamie albo w Chinach.
  • „Czarny imbir” – zwany „Black Thai Ginger” jest z zewnątrz jasnobrązowy, a w środku liliowy albo ciemnoniebieski – ale nie czarny.

Imbir – jak go jeść?

Chociaż imbir jest najczęściej spożywany w formie herbatki albo dodatku do pewnych potraw, to istnieją również inne alternatywy wykorzystania tego cennego kłącza.

  • Herbatka imbirowa. Ulubiony sposób konsumpcji korzenia imbiru w postaci herbatki. W rzeczywistości chodzi o najprostszą i najszybszą opcję przygotowania imbiru.
  • Proszek z imbiru. Wiele osób traktuje sproszkowany imbir jako najłatwiejszą formę jego użycia. Proszek można jednak łatwo sporządzić w domu, nie korzystając ze sklepowego produktu.
  • Imbir kandyzowany. Jest to szczególnie smaczny rodzaj słodyczy, który można sporządzić na bazie świeżych kłączy.
  • Cukierki imbirowe. Inną możliwością konsumpcji imbiru jest przygotowanie cukierków domowym sposobem. Są cudowną bronią przeciwko mdłościom, które mogą się pojawić np. podczas podróży albo w czasie ciąży.
  • Sok z imbiru. Przygotowany w domu sok z kłączy imbiru może być dodatkiem do deseru albo owoców z puszki. Pasuje dobrze do winogron i brzoskwiń. Kto lubi kombinację słodko-słoną, może dodać soku imbirowego do pieczonej szynki albo kawałka wieprzowiny.
5,0 (1 opinia)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba