Porady

Czy warto zastąpić cukier stewią? Właściwości rośliny

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Na początku XX wieku amerykańscy, europejscy, a przede wszystkim japońscy uczeni poświęcili się badaniom nad właściwościami stewii.

Badania potwierdziły to, co już zbadał Bertoni, a mianowicie, że naturalny słodzik zawarty w liściach stewii nie jest toksyczny i nie wywołuje żadnych negatywnych skutków nawet w wysokich dawkach. Oto podstawowe zalety stewii, którą można uprawiać samodzielnie w donicze (o czym piszemy tutaj).

Stewia zamiast cuktu - naturalny słodzik

Zalety zdrowotne stewii wynikają głównie z niezwykłych substancji smakowych, tak zwanych glikozydów stewiolowych. Te naturalne związki chemiczne nie wywierają żadnego wpływu na poziom cukru we krwi i nie są rozkładane w organizmie na kwasy. Ponieważ nie działają jako źródło energii, spożycie stewii nie dostarcza organizmowi kalorii.

Zalety zdrowotne stewii wynikają głównie z niezwykłych substancji smakowych, tak zwanych glikozydów stewiolowych.

Liście stewii rebaudiana zawierają też białko, błonnik, węglowodany, minerały i witaminy, ale ze względu na niewielkie ich ilości mogą być w bilansie energetycznym pominięte. Prozdrowotne właściwości stewii można przypisać – zgodnie ze stanem obecnych badań – przede wszystkim alternatywnej mocy słodzącej.

Dzięki stewii zdrowi ludzie mogą podtrzymywać swoje dobre samopoczucie, a diabetycy, alergicy, osoby z nadwagą albo próchnicą zębów korzystać z pozytywnych właściwości rośliny.

Stevia rebaudiana - liście i kwiaty rośliny

Słodzik nieszkodliwy dla zębów

Neutralne metabolicznie działanie stewii widać wyraźnie już w trakcie spożywania. Liczne bakterie w jamie ustnej przekształcają substancje zawierające cukier w kwaśne składniki. Te atakują zęby, sprzyjają powstawaniu płytki nazębnej, a tym samym próchnicy zębów. Określone chemiczne właściwości glikozydów stewiolowych zapobiegają takim reakcjom w jamie ustnej.

Stewia w walce z nadwagą

Problem nadwagi dotyczy bardzo poważnej części populacji, a ryzyko otyłości powiększa się jeszcze z wiekiem. Nadwaga prowadzi do takich następstw, jak wysokie ciśnienie krwi, dolegliwości stawów i duszności. Powiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, chorób reumatycznych oraz pewnych rodzajów raka. Otyłość sprzyja cukrzycy, a także utrudnia przeprowadzenie operacji i znieczulenia.

Problem nadwagi dotyczy bardzo poważnej części populacji, a ryzyko otyłości powiększa się jeszcze z wiekiem.

Najczęstszą przyczyną nadwagi jest zła dieta i brak aktywności fizycznej. Zastąpienie cukru stewią zmniejsza ilość spożywanych kalorii. Może pomóc w procesie odchudzana i być częścią zrównoważonej diety, nie zastąpi jednak zdrowego stylu życia i aktywności fizycznej.

Stewia - alternatywa dla cukrzyków?

Stewia może pomóc regulować poziom cukru we krwi. Syntetyczne środki słodzące są krytykowane za możliwe szkodliwe skutki uboczne dla organizmu. W przypadku stewii, mimo intensywnych badań, dotychczas nie stwierdzono żadnych tego typu działań. W Ameryce Południowej, Japonii i innych częściach świata stewię stosuje się od dziesięcioleci, aby utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. W Paragwaju wytwarza się specjalnie dla diabetyków herbatki z liści, kwiatów i łodyg stewii, a w Brazylii herbatki i kapsułki ze stewii są oficjalnie zatwierdzone jako leki przeciwcukrzycowe.

Rodale's Organic Life
Stewia uprawiana w doniczce

Ulga w chorobach skóry dzięki stewii

Wyciągi ze stewii działają kojąco na skórę. Również spożywanie stewii może przynieść ulgę osobom z chorobami skóry. W przeciwieństwie do cukru, stewia nie zapewnia wielu bakteriom i grzybom bazy pokarmowej, przez co przyczynia się do naturalnej równowagi w organizmie.

Wyciągi ze stewii działają kojąco na skórę. Również spożywanie stewii może przynieść ulgę osobom z chorobami skóry.

Uwaga: W krajach UE stosowanie glikozydów stewiolowych (E960) zostało dopuszczone do stosowania w 2011 roku - Rozporządzenie Komisji UE nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r.

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba