Porady

Rozmaryn w kuchni i nie tylko. Zobacz, jakie ma zastosowanie

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Ojczyzną rozmarynu (Rosmarinus officinalis) jest rejon Morza Śródziemnego. Stamtąd rozprzestrzenił się na całą Europę i Amerykę. Aromatyczne, wiecznie zielone krzewy rozmarynu dorastają do 2 m wysokości. Liście są zbierane w trakcie i po kwitnieniu. Używane są świeże i suszone; w całości, cięte albo mielone. Najlepiej utrzymuje się aromat, kiedy ususzone zostają całe gałęzie rozmarynu. Mocny zapach, przypominający kamforę i kadzidło, ziołowo-gorzki smak oraz właściwości lecznicze sprawiły, że rozmaryn znalazł bardzo szerokie zastosowanie.

Rozmaryn - właściwości lecznicze

W medycynie naturalnej stosowany jest rozmaryn wewnętrznie w postaci naparu. Działa leczniczo w zaburzeniach trawienia i wzdęciach. Zwiększa przepływ żółci oraz działa lekko moczopędnie. Wzmacnia serce i układ krążenia podnosząc pozytywnie ciśnienie krwi. Rozmarynowa herbatka pobudza apetyt.

Stosowany zewnętrznie rozmaryn poprawia ukrwienie i używany bywa do kąpieli przy słabym krążeniu, zaburzeniach ukrwienia, a także przy podagrze i reumatyzmie. Obok nalewki rozmarynowej stosuje się przy reumatyzmie i migrenie także maść. Kąpiel w rozmarynowym naparze działa pobudzająco i odświeżająco. Silnie antyseptyczne właściwości zioła wspomagają leczenie trudno gojących się ran. Rozmaryn w postaci naparu zwalcza różne szkodliwe grzyby i może być użyty jako domowy środek ochrony roślin.

Stosowany zewnętrznie rozmaryn poprawia ukrwienie i używany bywa do kąpieli przy słabym krążeniu, zaburzeniach ukrwienia, a także przy podagrze i reumatyzmie.

Lekarstwo z rozmarynu
Rozmaryn w zastosowaniu leczniczym

Rozmaryn w kuchni

Rozmaryn, zanim trafił do kuchni, znalazł swoje zastosowanie najpierw w kultach religijnych i w środkach leczniczych medyków. Rozmaryn w kuchni śródziemnomorskiej (przede wszystkim we Włoszech i w Prowansji) jest ważną przyprawą i składnikiem ziół prowansalskich. Służy jako klasyczna przyprawa do grila. Pasuje harmonijnie między innymi do mięsa, drobiu, jagnięciny, cukinii, ziemniaków i makaronu. Liście albo miód rozmarynowy znajdują zastosowanie również do wyrobu deserów. Na przykład galaretka jabłkowa może być aromatyzowana rozmarynem. Czasem dodaje się rozmarynu do piwa.

Rozmaryn w kuchni śródziemnomorskiej jest ważną przyprawą i składnikiem ziół prowansalskich.

Rozmaryn w kuchni powinien być oszczędnie dawkowany, ponieważ posiada bardzo intensywny zapach. Jedna świeżo ścięta gałązka krzewu wystarcza do przyprawienia całej potrawy. Aby aromat nie ulotnił się zbyt szybko, powinno się rozmaryn kroić na krótko przed użyciem w kuchni. Rozmaryn jest odpowiedni też do potraw rybnych. Tutaj należy zachować szczególną ostrożność, aby przyprawa nie zdominowała smaku ryby. Odrobina rozmarynu może nadać aromatu neutralnemu olejowi.

Przyprawa rozmarynu
Rozmaryn jest jednym z głównych składników kuchni prowansalskiej

Pielęgnacja ciała rozmarynem

Ze względu na swój intensywny aromat jest rozmaryn często używany do wyrobu olejków kąpielowych i nalewek. Jego składniki chemiczne są silnie bakteriobójcze i odkażające. Wspomagają leczenie ran i odświeżają skórę. Rozmaryn bardzo pozytywnie wpływa na popękaną, zranioną albo obciążoną egzemą skórę. Rozmaryn w szamponie do włosów działa jako zewnętrzny środek przeciwłupieżowy. Jednak aby te właściwości były zapewnione, rozmaryn musi być właściwie uprawiany i, co ważne, nienawożony chemicznie, co mogłoby szkodzić skórze człowieka.

Dodatek rozmarynu w mydle jest bardzo korzystny ze względu na antyseptyczne i bakteriobójcze właściwości tej rośliny. Rozmarynowe mydło może być zrobione we własnym zakresie z dodatkiem mielonych liści albo destylatu. Dla wizualnego efektu można dodać trochę liści i kwiatów w całości.

Pielęgnacja rozmarynem bardzo korzystnie wpływa na skórę
Pielęgnacja rozmarynem bardzo korzystnie wpływa na skórę

Rozmaryn w perfumerii

Rozmaryn posiada bardzo intensywny, przyjemny zapach z żywicznym, lekko gorzkawym odcieniem. Przypomina nieco kamforę i eukaliptus. Z tego względu bywa stosowany w zastępstwie kadzidła.

Rozmaryn posiada bardzo intensywny, przyjemny zapach z żywicznym, lekko gorzkawym odcieniem.

Rozmaryn był składnikiem jednych z najstarszych destylowanych perfum. Mieszanka olejku eterycznego z alkoholem została zarejestrowana w 1370 roku. Na cześć węgierskiej królowej Elżbiety została nazwana „Węgierską Wodą”. Według legendy, pustelnik, który wręczył królowej perfumy zapewniał ją, że dzięki nim zachowa urodę aż do śmierci. Woda kolońska również zawiera dodatek olejku rozmarynowego.

Miód z rozmarynu
Miód z rozmarynu ma świetne właściwości

Cudowne właściwości miodu z rozmarynu

Czysty gatunkowo, zebrany z kwiatów rozmarynu miód ma początkowo jasnożółty kolor i płynną konsystencję. Z czasem krystalizuje do postaci białawego, kremowej gęstości miodu. Mocny aromat miodu rozmarynowego wynika z właściwości całej rośliny. Dla złagodzenia intensywnego zapachu miesza się miód rozmarynowy z innymi rodzajami miodu.

Jak widać, zastosowanie rozmarynu znacznie wykracza poza przestrzeń kuchni.

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba