Konwalia majowa
Convallaria majalis
Konwalia majowa jest byliną z rodziny szparagowatych. Rośnie w naturalnym środowisku prawie w całej Europie aż po Kaukaz. Nazwa rodzajowa Convallaria wywodzi się od łacińskiego słowa convallis oznaczającego „głęboką, otoczoną górami dolinę” i ma związek z wymienioną w Biblii lilium convallium, którą uznano za konwalię majową. Epitet gatunkowy majalis wskazuje na okres kwitnienia rośliny. Konwalia jest jedną z najpiękniejszych roślin wiosennych.
Konwalia majowa – kwitnąca bylina
Konwalia majowa jest byliną ze stosunkowo cienkimi kłączami (do 5 mm), które rozgałęziają się pełzając pod powierzchnią ziemi. Osiąga wysokość od 10 do 30 cm. Wiosną wyrastają z zimujących kłączy lancetowate, długie liście. Mogą być pomylone z liśćmi czosnku niedźwiedziego. Wątpliwości rozwiewa próba zapachu: liście czosnku niedźwiedziego mają mocny, charakterystyczny zapach, którego nie ma konwalia. Blaszki liściowe są całobrzegie i nieowłosione. Mają długość 12 do 20 cm i szerokość 2,5 do 5 cm. Z obu stron mają ciemnozielony kolor. Strona wierzchnia liścia ma wyraźny połysk. Liście rosną parami, a między nimi pojawia się łodyga kwiatowa.
Konwalia majowa – piękny wiosenny kwiat
Od maja do czerwca rozwijają się małe, pachnące dzwonki kwiatów. Są białe, a u niektórych odmian ogrodowych również jasnoróżowe. Kwiaty są zebrane w jednostronne grono. Konwalia majowa dziko rosnąca ma zwykle grono złożone z 5-9 kwiatów, natomiast odmiany ogrodowe 11 do 18. Charakterystyczny dla konwalii majowej jest intensywnie słodki zapach, który wabi owady. Owocami są czerwone, kuliste jagody o średnicy 6 do 12 mm. Zawierają miąższ i jedno do pięciu nasion. Nasiona są gładkie, prawie kuliste i osiągają średnicę ok. 2,5 mm.
Uwaga! Konwalia to roślina trująca
Konwalia majowa jest rośliną silnie trującą. Właściwości toksyczne wykazują wszystkie części rośliny, a zwłaszcza kwiaty i owoce.
Komentarze