Pestki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Chociaż przez niektórych bywają uważane tylko za karmę dla ptaków, nie należy dać zwieść się pozorom. W tych drobnych i mało efektownych nasionkach tkwi niezła moc! Kto by pomyślał, że 100 g kruchych pestek zawiera więcej białka niż stek? Wiele jest kulinarnych i zdrowotnych zalet nasion słonecznika.
Popularność pestek słonecznika na świecie
Pestki słonecznika można spotkać na całym świecie. Nie tylko w Europie i Ameryce, ale również w Azji nasiona tej rośliny są znane i lubiane. Nic dziwnego, ponieważ są smaczne, zdrowe i tanie. Można je pokruszone dodawać do różnych potraw i wypieków albo tłoczyć z nich wartościowy olej. A na dodatek „nośnik” nasion, czyli słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus L.), jest sam w sobie piękną i radośnie wyglądającą ogrodową rośliną. Nie bez powodu był przez Inków od tysięcy lat otaczany boską czcią. Europejczycy potrzebowali więcej czasu, aby odkryć, jakie smaczne i pożyteczne rzeczy można zrobić z pestek słonecznika. Początkowo uprawiano słonecznik wyłącznie jako roślinę ozdobną; dopiero w XVII wieku zaczęto dodawać pestki do wypieków albo prażone używać zamiast kawy. Kolejne 200 lat upłynęło, zanim wytłoczono z ziaren słonecznika olej. Istnieje angielski patent z 1716 roku na ten proces, ale produkcja oleju słonecznikowego na dużą skalę rozpoczęła się dopiero pod koniec XIX wieku w Rosji. Dzisiaj ogromne pola słoneczników spotyka się w Rosji, USA, Chinach i całej Europie.
8 wartości odżywczych i właściwości pestek słonecznika
1. Pomagają zachować młodość i urodę
Witamina E jest słusznie uważana za środek przeciwko starzeniu się, chroni skórę przed zmarszczkami, a komórki przed wpływem szkodliwych czynników. Nasiona słonecznika zawierają szczególnie dużo tej witaminy, bo już 50 g pestek zaspokaja jej dziennie zapotrzebowanie na poziomie 11 mg.
2. Wzmacniają kości i zęby
Zawartość 131 mg wapnia w 100 g pestek słonecznika sprawia, że zęby chronione są przed paradontozą, a kości przed osteoporoza.
3. Są białkowym cudem
Zawartość roślinnych protein w nasionach słonecznika zdecydowanie wyprzedza inne nasiona, a nawet tak wysokobiałkowe produkty, jak ryby i różne rodzaje mięsa. Dzięki temu nasiona słonecznika są doskonałym pożywieniem dla wegetarian, wegan oraz sportowców.
4. Zapewniają dobre samopoczucie
Z ilością 420 mg magnezu w 100 g nasion słonecznik jest najlepszym po otrębach pszennych dostarczycielem tego pierwiastka do organizmu. Magnez odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu nerwów i mięśni.
5. Zawierają wiele witamin
Te ilości nie są wprawdzie ogromne, ale dla zdrowia liczy się też szczególna mieszanka witamin w pestkach słonecznika. Podczas gdy witamina A działa pięknie na skórę i poprawia wzrok, witamina B troszczy się o mocne nerwy. Witamina D reguluje metabolizm wapnia, a K zapewnia dobrą krzepliwość krwi.
6. Wspomagają tworzenie krwi
Znaczna ilość żelaza w słoneczniku jest doskonałą propozycją nie tylko dla wegan, u których niedobór tego pierwiastka, ze względu na unikanie mięsa, często występuje. Żelazo chroni przed anemią i stanami wyczerpania.
7. Chronią serce i naczynia krwionośne
Zawarty w nasionach słonecznika tłuszcz składa się w 90% z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dla serca i naczyń krwionośnych jest super zaleta, ponieważ te kwasy tłuszczowe utrzymują poziom cholesterolu na zdrowym poziomie i zapobiegają szkodliwych złogom.
8. Każdemu smakują
Czy to na surowo, czy lekko prażone, albo całkiem zmielone – z pestkami słonecznika da się skomponować zarówno musli, twarożek i sałatkę, jak i warzywa, zupy albo desery.
Zastosowanie pestek słonecznika
Słonecznik dawno już przestał być wyłącznie rośliną ozdobną, a jego nasiona znajdują szerokie zastosowanie:
- W leczeniu pewnych dolegliwości – zapalenie skóry, zaparcia, reumatyzm.
- W kuchni – jako dodatki do różnych potraw w formie pestek albo oleju.
- W kosmetyce – dzięki zawartości witamin, oleju oraz lecytyny nadaje się do zabiegów oczyszczania skóry.
Więcej o właściwościach słonecznika przeczytasz TUTAJ.
Pestki słonecznika – przeciwwskazania
Pestki słonecznika nie wykazują w zasadzie żadnych szczególnych działań ubocznych po spożyciu, z wyjątkiem osób, które mają alergię na słonecznik albo go nie znoszą. W przypadku zażywania leków, zawsze powinno się wszelkie wątpliwości skonsultować z lekarzem.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.