Porady

Jagody goji – właściwości i działanie

5,0 (3 opinie)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Taką handlową nazwę noszą owoce kolcowoju chińskiego (Lycium chinense) albo kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum). Obie blisko ze sobą spokrewnione rośliny są ciernistymi krzewami dorastającymi do ok. 2 m wysokości. Sławę przyniosły im podłużne, czerwone jagody o długości do 2 cm. Należą do licznej rodziny psiankowatych, do której – nawiasem mówiąc – należy też pomidor, ziemniak i tytoń.

Ktoś, kto po raz pierwszy zetknął się z nazwą „jagody goji” może być lekko zdezorientowany. Znaczenie nazwy, mimo egzotycznego brzmienia, jest jednak bardzo prozaiczne: po chińsku 寧夏枸杞 (Níngxià gǒuqǐ) znaczy dosłownie „kolcowój z Ningxia”. Ningxia to region autonomiczny w północnych Chinach, przez który przepływa Żółta Rzeka. Z kolei oryginalne gǒuqǐ [gouci] zostało zastąpione przez angielskie goji [godżi], co jest przybliżoną wymową nazwy rośliny w niektórych chińskich dialektach.

Pierwsza wzmianka o roślinie goji w Chinach pochodzi sprzed ok. 4000 lat. W Europie zauważono ją znacznie później.

Pierwsza wzmianka o roślinie goji w Chinach pochodzi sprzed ok. 4000 lat. W Europie zauważono ją znacznie później. Botanicy wspomnieli o niej dopiero w 1740 r. W pismach z 1885 r. mówi się o występowaniu kolcowoju w Niemczech i sąsiednich krajach. Podczas gdy w krajach azjatyckich jagody goji były od dawna znane i cenione jako środek leczniczy, w Europie nikt nie miał o tym pojęcia.

W tradycyjnej medycynie chińskiej kolcowój jest ceniony, jak mało która inna roślina. Przypisuje się mu właściwości przedłużające życie i wykorzystuje obok jagód także liście, nasiona, korę i korzenie. W Azji od wieków stosowano jagody goji dla wspierania systemu odpornościowego, wzmacniania serca, wątroby i nerek, leczenia chorób serca i nadciśnienia.

Jagody goji zawierają wiele ważnych składników

  • Antyoksydanty. Owoce goji wykazują bardzo wysokie stężenie tych związków chemicznych (ok. 1000 razy większe, niż pomarańcze). Antyoksydanty wspierają mechanizmy obronne komórek. Uważa się, że zapobiegają chorobom nowotworowym oraz serca.
  • Polisacharydy. Polisacharydy, czyli wielocukry, mają działanie stymulujące układ odpornościowy. Pomagają zwalczać wirusy oraz komórki rakowe. Stanowią źródło energii dla bakterii przewodu pokarmowego. Przyczyniają się do utrzymania równowagi flory bakteryjnej.
  • Aminokwasy. Owoce goji zawierają 19 aminokwasów, wśród nich 10 takich, których organizm sam nie syntetyzuje i muszą być dostarczane z zewnątrz.
  • Mikroelementy. Małe czerwone jagody oferują imponujący zestaw pierwiastków śladowych: żelazo, miedź, cynk, mangan, chrom, selen, glin, arsen, bar, kobalt i wiele innych ( w sumie 21).
  • Witaminy. Jagody goji dostarczają w wysokich dawkach tak ważne dla zdrowia witaminy, jak B i C. Żaden inny znany owoc nie zawiera tyle witamy B, co jagody goji.

Jagody goji mają niezastąpione właściwości odżywcze i lecznicze

Działanie zdrowotne jagód goji jest różnorodne:

  • wzmacniające układ immunologiczny;
  • antyoksydacyjne;
  • przeciwzapalne;
  • ochronne dla przewodu pokarmowego;
  • redukujące stres;
  • ochronne dla skóry i oczu;
  • odtruwające.

Badania laboratoryjne wykazały, że ekstrakty z kolcowoju pospolitego mogą zapobiegać uszkodzeniu nerwu wzrokowego w przypadku jaskry, mają silne właściwości antyoksydacyjne, a zawarte w roślinie polisacharydy pozytywnie wpływają na układ immunologiczny. Duża zawartość witamin i minerałów w owocach goji stanowi cenne źródło pożywienia. Wspierają one spalanie tłuszczu oraz chronią zdrowie skóry.

Uwaga! Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, powinny powstrzymać się od spożywania jagód goji. Te owoce wzmacniają działanie tego typu leków i podwyższają ryzyko krwotoku. W wielu przypadkach po spożyciu jagód albo soku goji stwierdzono znaczne podwyższenie czasu krzepliwości krwi.

Pochodzenie jagód goji

Kupując jagody goji warto zwrócić uwagę na podawane często dla celów reklamowych niezupełnie prawdziwe informacje:

  • Jagody z naturalnych stanowisk: Nie ma na rynku dziko rosnących owoców goji. Wszystkie jagody, jakie można kupić, są uprawiane na eksport. Rosną na plantacjach, których w Chinach jest ponad 100 000 ha.
  • Jagody z Himalajów: Tam w ogóle nie uprawia się kolcowoju. Teren nie nadaje się do uprawy roślin użytkowych na eksport. W kilku dolinach Himalajów mogą rosnąć pojedyncze, mizerne krzewy goji, które wytworzą niewielką ilość jagód.
  • Jagody z Tybetu: Również tam nie ma żadnych upraw goji. Rosną wprawdzie w Tybecie niektóre gatunki kolcowoju, ale na pewne nie te, których jagody można kupić. Po prostu klimat jest tam zbyt surowy.

Skąd pochodzą więc sprzedawane u nas jagody goji? Około 99% wszystkich jagód goji pochodzi z dolin chińskiego regionu Ningxia. Niezwykłe właściwości zawdzięczają Żółtej Rzece, która jest szczególnie bogata w minerały. Kolcowój można uprawiać także w naszych ogrodach, ale zebrane jagody nie dorównają swoją wartością zdrowotną tym znad Huang He.

5,0 (3 opinie)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba