Chmiel – samodzielna uprawa w ogrodzie pod wyrób piwa [WIDEO]
Chmiel kojarzy się przede wszystkim z chłodnym piwem, jednak możliwości zastosowania tej pnącej byliny są znacznie szersze. Uprawiany gatunek rośliny, chmiel zwyczajny (Humulus lupulus), jest pnączem, który zawsze zawija się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Jest rośliną dwupienną, to znaczy kwiaty męskie i żeńskie rozwijają się na różnych egzemplarzach. Zarówno w piwowarstwie, jak i w zielarstwie i kosmetyce wykorzystuje się szyszki żeńskie chmielu. Uprawia się wyłącznie żeńskie osobniki, rozmnażając roślinę wegetatywnie.
Chmiel – zastosowanie
Chmiel nadaje piwu gorzki posmak, a jego działanie antybakteryjne zapewnia długą trwałość napoju. Tę właściwość chmielu znała już sławna Hildegarda z Bingen w XII wieku. Różne odmiany chmielu mogą wprowadzać do smaku piwa nie tylko gorzką, ale też owocowo-słodką albo korzenną nutę. Wykorzystanie tej różnorodności smaków i aromatów pozwala na tworzenie oryginalnych i niepowtarzalnych kompozycji piwa.
Aby móc zebrać we własnym ogrodzie dorodne i aromatyczne szyszki chmielu, trzeba tej wymagającej roślinie zapewnić odpowiednie warunki i pielęgnację.
Stanowisko do uprawy chmielu
Chmiel zwyczajny jest prawdziwym fanem słońca. Także w ogrodowej uprawie należy zapewnić mu miejsce od południowej, słonecznej strony. Poza tym potrzebuje do swojego szybkiego i mocnego wzrostu żyznej gleby. Zaleca się regularne dodawanie do gleby dawki kompostu. W przypadku uprawy w doniczce, potrzebny jest odpowiednio bogaty w składniki odżywcze substrat. Stanowisko nie może być też ani za suche, ani za mokre. Wybierając dla chmielu stanowisko, trzeba wziąć pod uwagę jego rozrastające się pod ziemią rozłogi, z których każdego roku na nowo wyrastają pędy. Roślina szybko rozprzestrzenia się i trudno jest ją usunąć z rabaty. Jeżeli nawet zostanie wykopana, to z fragmentów kłączy odtworzą się nowe rośliny.
Pielęgnacja chmielu w ogrodzie – podlewanie, nawożenie i przycinanie
Biorąc pod uwagę dzienny przyrost pojedynczego pędu chmielu do 10 cm, nie należy się dziwić, że roślina jest bardzo głodna i spragniona. Ziemia musi być ciągle utrzymywana w stanie wilgotnym. Jednak w żadnym wypadku nie wolno dopuścić do zastoju wody. Przede wszystkim chmiel uprawiany w doniczce powinien być regularnie zasilany nawozem o zrównoważonym składzie. Wraz z powiększającą się długością pędów chmielu, skracają się oczywiście odstępy między podawaniem wody i nawozu. Na początku lata powinno się nawozić chmiel raz w tygodniu, natomiast podlewanie, przy suchej i gorącej pogodzie, musi być prowadzone codziennie. Wygodniejsze wydaje się uprawianie spragnionej wiecznie rośliny w pojemniku niż na rabacie. Nawóz podaje się aż do kwitnienia chmielu.
Przycinanie zimowe chmielu nie jest konieczne. Natomiast w okresie wegetacyjnym, kiedy pędy osiągają długość do 8 m, niezbędne jest prowadzenie tylko 3-4 najmocniejszych gałęzi. Pozostałe pędy trzeba przyciąć na poziomie ziemi.
Jak rozmnażać chmiel?
Chmiel powinno się rozmnażać wyłącznie z sadzonek pędowych. Do użytku nadają się najlepiej żeńskie szyszki bez nasion. Takie mają bogatszy, charakterystyczny aromat i są łatwiejsze do przerobu. W przypadku siewu nie byłoby pewności, czy nie dojdzie do powstania niepożądanej uprawy mieszanej męsko-żeńskiej. Z tego powodu zaleca się stosowanie sadzonek z żeńskich roślin.
Zbiory i przechowywanie chmielu
W przypadku amatorskiej uprawy chmielu w ogrodzie, szyszki zbiera się ręcznie. Czas zbiorów to okres od końca sierpnia do połowy września.
Po zbiorach trzeba szyszki chmielowe wysuszyć. Ma to na celu przedłużenie okresu przechowywania bez utraty aromatu. Suszyć należy w ciemnym miejscu, aby zachować zielonkawą barwę szyszek i ochronić przed rozkładem cenne składniki.
Ochrona chmielu przed szkodnikami i chorobami
Na liściach chmielu lubią się czasem zadomowić mszyce. Aby szybko rosnącą populację tych małych zwierzątek na swoim chmielu zredukować, trzeba sięgnąć po środki ochrony roślin. Nie muszą to być od razu chemiczne pestycydy. Zwykle wystarczy zastosowanie przyjaznych dla środowiska domowych środków. Na przykład oprysk roztworem gnojówki z pokrzyw albo wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Wiele odmian chmielu ulega tez opanowaniu przez mączniaka prawdziwego. Do sadzenia chmielu w ogrodzie powinno się wybierać odmiany odporne na choroby.
Jak zimować chmiel?
Chmiel jest byliną. Nadziemna część rośliny jesienią całkowicie obumiera, przez co sama uprzedza śmierć od mrozu. Jest w tym jednak pewna chytrość, ponieważ w ten sposób chmiel wykorzystuje szansę, aby wartościowe składniki pozostające w liściach przemieścić i zmagazynować w korzeniach i podziemnych rozłogach. Te rezerwy dają roślinie wystarczającą energię do rozwijania pędów w nowym sezonie. Podziemnej części chmielu nie szkodzi nawet długi okres mrozu na powierzchni.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.