Mączniak prawdziwy i rzekomy. Wygląd, zwalczanie, domowe sposoby

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Mączniak jest niewątpliwie najczęściej spotykaną chorobą grzybową w ogrodzie. Pod tą ogólną nazwą kryje się duża grupa chorób wywoływanych przez grzyby z rzędy mączniakowców, występujących w ponad stu gatunkach. Niektóre z nich opanowują tylko określone rośliny. Ze względu na symptomy chorobowe specjaliści dzielą mączniaka na dwie grupy – tak zwanego mączniaka prawdziwego oraz mączniaka rzekomego.

Mączniak prawdziwy – choroba grzybowa pięknej pogody

Mączniak prawdziwy tworzy się przy ciepłej i suchej pogodzie. Można go rozpoznać po zmywalnym, białym, później brudnobrązowawym nalocie na górnej stronie liści i kwiatów. Liście brązowieją i schną, a kwiaty marnieją. Przy mocnym opanowaniu mogą obumierać całe części rośliny.

Mączniak prawdziwy zagraża głównie różom, astrom, ostróżkom, floksom i szałwii, a poza tym takim warzywom, jak ogórki, cukinia, skorzonera i marchew. Z drzew i krzewów owocowych może wystąpić na jabłoni i agreście. Zarodniki niesione przez wiatr albo wodę trafiają na rośliny. Kiełkują i wnikają ssawkami do epidermy. Do kiełkowania potrzebują temperatury co najmniej 10-12°C oraz 70% wilgotności powietrza.

Mączniak rzekomy – choroba grzybowa złej pogody

Mączniak rzekomy lubi wilgoć i opanowuje liczne rośliny ozdobne i użytkowe, jak przykładowo  uprawiany w ogrodzie szpinak, kapustę, groch, sałatę, szpinak, cebulę i winorośle. W przeciwieństwie do mączniaka prawdziwego nie zimuje na roślinach, ale na opadłych liściach albo resztkach po zbiorach. Także wygląd szkód jest inny: opanowane zostają obie strony liścia. Biały nalot widoczny jest na dolnej stronie liścia, a na górnej – przebarwione plamy. Liście obumierają i opadają. Jeśli grzyb nie będzie zwalczany, opanuje całą roślinę.

Odmiany roślin odporne na mączniaka

Jeśli chodzi o nowe odmiany odporne na mączniaka prawdziwego i rzekomego, hodowla roślin poczyniła w ostatnich latach ogromne postępy. Szczególnie dotyczy to róż i roślin użytkowych. Wciąż powiększa się oferta odmian róż ogrodowych naprawdę odpornych na mączniaki w różnych formach wzrostu i kolorów. Istnieje też wiele nowych odmian sałaty i szpinaku, które prawie zupełnie są niepodatne na te choroby.

Szczególnie narażone na mączniaki byliny też zwiększyły wybór odmian, m.in. astry, pysznogłówki i floksy. Jednak całkowicie odpornych kultywarów wciąż nie ma.

Mączniak – zapobieganie jest lepsze niż leczenie

Najlepiej by było, gdyby rośliny w ogóle nie były opanowane przez mączniaka. Pewne działania mogą temu pomóc:

  • Zakładając nową uprawę, należy wybierać odmiany odporne.
  • Unikać przenawożenia, zwłaszcza nawozami azotowymi.
  • Zwracać uwagę na odstępy między roślinami, zapewniającymi dostęp światła i powietrza.
  • Sadzić między roślinami, które są chętnie zasiedlane przez mączniaka, jak na przykład dynia, cukinia i ogórki, takie gatunki jak szczypior, czosnek, trybulę albo bazylię.
  • Chronić liście przed wilgocią, podlewać rośliny tylko z dołu najlepiej rankiem lub wieczorem.
  • Usuwać z uprawy chwasty. Są one często zasiedlone przez grzyby, które rozprzestrzeniają się rośliny uprawne.
  • Można stosować preparaty ze skrzypu wzmacniające rośliny. Wzmocnienie komórek i struktury liścia utrudnia wnikanie zarodników grzyba.
  • Jeżeli roślina wykazuje objawy choroby grzybowej, należy opanowane liście i kwiaty natychmiast usunąć i spalić.

W przypadku mączniaka lepsze jest zapobieganie niż leczenie
W przypadku mączniaka lepsze jest zapobieganie niż leczenie

Domowe sposoby zwalczania mączniaka

1. Odcinanie opanowanych przez mączniaka liści

Jest to pierwsze i niezbędne działanie w walce z mączniakiem. Usunięte liście najlepiej spalić, co zapobiegnie dalszemu rozprzestrzenianiu się grzyba.

2. Mleko i serwatka

Należy zmieszać litr chudego mleka z czterema litrami letniej wody. Otrzymanym roztworem opryskuje się opanowane rośliny co drugi dzień przez dwa tygodnie. Spryskuje się też ziemię wokół roślin.

3. Proszek do pieczenia

Składa się on zwykle z sody i soli kwasu winowego. Na 5 l letniej wody bierze się 3 opakowania proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju rzepakowego i 3 krople płynu do mycia naczyń. Takim roztworem opryskuje się raz w tygodniu chore rośliny. Ta metoda jest bardziej skuteczna od mlecznej.

4. Czosnek

W tym celu rozgniata się 10 ząbków czosnku i zalewa litrem wrzącej wody. Pozostawia się na noc do naciągnięcia. Płyn miesza się następnie z 3 łyżkami oleju rzepakowego i 4 l wody i opryskuje nim rośliny co 3-4 dni.

Zwalczanie mączniaka – kiedy nic już nie pomaga…

Przy bardzo silnym opanowaniu roślin przez mączniaka nie pozostaje nic innego, jak użycie środków chemicznych. Dostępne w handlu preparaty odpowiednio stosowane i dawkowane nie są szkodliwe dla ludzi. Przy zachowaniu właściwych terminów oprysku, na owocach w okresie zbiorów nie pozostają ślady preparatu. Skuteczne są fungicydy na bazie siarki albo miedzi.

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba