Porady

Co zrobić z poziomek? 5 przepisów na nalewki i przetwory

0 (0 opinii)

Sezon na te wspaniałe, niezwykle aromatyczne owoce trwa bardzo krótko. Aby dłużej cieszyć się niepowtarzalnym smakiem poziomek, warto w sezonie przygotować z nich przetwory.

1. Konfitury z leśnych poziomek

Składniki:

  • 500 g poziomek,
  • 500 g cukru.

Przygotowanie:

1. Przygotować poziomki i cukier-puder.
2. Poziomki przebrać, usunąć listki, gałązki i inne zanieczyszczenia. Dokładnie ale ostrożnie opłukać owoce. Poziomki są bardzo delikatne i łatwo je zgnieść. Czyste owoce przełożyć do rondla.
3. Zasypać poziomki cukrem, wstrząsnąć rondlem, aby cukier przedostał się między jagody i odstawić na 2-3 godziny w pokojowej temperaturze.
4. Gotowanie konfitur odbywa się w dwóch etapach. Rondel postawić na średnim ogniu, od czasu do czasu ostrożnie mieszając. Można dodać odrobinę kwasu cytrynowego; konfitury lepiej zachowają swój kolor. Po zagotowaniu zebrać pianę i odstawić konfitury na kilka godzin do całkowitego ostudzenia.
5. Rozpocząć ponowne gotowanie z ciągłym mieszaniem. Po zagotowaniu przelać do słoików i mocno zakręcić. Odwrócić słoiki do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.

Dżem z poziomek? Pycha!
Pinterest
Dżem z poziomek? Pycha!

2. Dżem z poziomek z agar-agar

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 650 g cukru,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2 łyżeczki agaru.

Przygotowanie:

1. Przygotować poziomki, cukier i roślinną substancję żelującą – agar-agar.
2. Przed rozpoczęciem gotowania trzeba przebrać poziomki, usunąć listki i szypułki. Opłukać owoce pod bieżącą wodą i dobrze odsączyć.
3. Jedną trzecią poziomek przełożyć do garnka i zasypać cukrem.
4. Pozostałe owoce rozdrobnić blenderem i postawić w rondlu na średnim ogniu. Mieszając doprowadzić do wrzenia. W trakcie gotowania dodać łyżeczkę masła, co zapobiegnie powstawaniu piany.
5. Całe jagody przełożyć do rondla, zmniejszyć ogień i ciągle mieszając gotować jeszcze 10 minut. Odstawić rondel z ognia na 15 minut.
6. Przygotować roślinny zamiennik żelatyny – dwie łyżeczki agaru wymieszać z dwiema łyżkami cukru.
7. Rondel z dżemem postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i wsypać mieszaninę agaru z cukrem, dobrze wymieszać. Dżem z agarem posiada mniejszą kaloryczność, w czasie przygotowywania wymaga mniej cukru. Dżem gotuje się 10 minut cały czas dobrze mieszając.
8. Gorący dżem rozlać do słoików i dobrze zamknąć.

Nalewka z poziomek na wódce - zobacz przepis
The International Kitchen
Nalewka z poziomek na wódce - zobacz przepis

3. Nalewka z poziomek na wódce

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 1 kg cukru-pudru,
  • 300 ml wódki (można użyć rozcieńczonego do 40% spirytusu).

Przygotowanie:

1. Poziomki przebrać, usunąć szypułki i listki.
2. Przetrzeć owoce z cukrem – można użyć blendera.
3. Przełożyć owoce do szklanego naczynia i zalać przygotowanym alkoholem.
4. Odstawić na tydzień w chłodne miejsce.
5. Przecedzić i rozlać do butelek.
6. Przechowywać nalewkę z poziomek w lodówce.

Poziomki - odmiany, wymagania i uprawa - ARTYKUŁ

4. Nalewka z poziomek na wódce z feijoa

Składniki:

  • 150 g poziomek,
  • 150 g owoców feijoa,
  • 50 g cukru-pudru,
  • 500 ml wódki albo rozcieńczonego spirytusu.

Przygotowanie:

1. Owoce feijoa i poziomki opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do słoja.
2. Na wierzch wsypać cukier i zalać alkoholem.
3. Zamknąć słój i odstawić na 14 dni w ciemne miejsce, każdego dnia dobrze wstrząsając zawartość.
4. Gotową nalewkę przecedzić i rozlać do butelek.
5. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Poziomki prosto z własnego ogródka
Poziomki prosto z własnego ogródka

5. Likier poziomkowy na koniaku

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 750 g cukru,
  • 1 l koniaku.

Przygotowanie:

1. Poziomki starannie przebrać, usunąć listki i szypułki.
2. Do szklanego słoja włożyć warstwami jagody i cukier, zalać koniakiem i przykryć pergaminem.
3. Postawić słój w nasłonecznionym miejscu na 10 dni i okresowo wstrząsać zawartość.
4. Po upływie tego czasu likier przecedzić i rozlać do butelek.
5. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

0 (0 opinii)