Trujące kwiaty i byliny w ogrodzie – lista
Wśród pięknych kwiatów i bylin obecnych w naszym ogrodzie mogą skrywać się niebezpieczne gatunki, które należy traktować z ostrożnością, ponieważ mogą stanowić potencjalne zagrożenie zarówno dla naszego zdrowia, jak i zdrowia dzieci czy zwierząt domowych. Poznajcie trujące kwiaty i byliny.
Trujące kwiaty i byliny w ogrodzie – lista
Warto wiedzieć, że popularne kwiaty ogrodowe, które zachwycają swoją urodą, pod atrakcyjnym wyglądem kryją niebezpieczne substancje chemiczne, które mogą być szkodliwe (a nawet śmiertelne) po spożyciu dla ludzi i zwierząt. Poniżej przedstawiamy 12 z nich.
1. Bieluń (datura)
Bieluń charakteryzuje się pięknymi, dzwonkowatymi kwiatami. Niestety, we wszystkich częściach tej rośliny zajdziemy alkaloidy (atropina, skopolamina, hioscyjamina). Te związki są silnymi neurotoksynami, które mogą powodować szereg niebezpiecznych objawów, między innymi:
- nadwrażliwość na światło;
- rozmyte widzenie;
- powiększenie źrenic;
- halucynacje i omamy;
- poczucie dezorientacji;
- pobudzenie;
- drżenie kończyn;
- zaburzenia pracy serca;
- wzrost ciśnienia tętniczego krwi;
- trudności z oddychaniem lub nawet zatrzymanie oddechu;
- nudności i wymioty;
- suchość w ustach.
Spożycie nawet małej ilości datury może być bardzo niebezpieczne – zwłaszcza dla dzieci. Kontakt skóry z sokiem może również wywołać podrażnienia i reakcje alergiczne (zaczerwienienie, świąd, wysypkę).
2. Narcyz
Mimo że narcyz pięknie ozdabia nasz ogród i znany jest przede wszystkim ze swoich wczesnowiosennych kwiatów, to wszystkie części tej rośliny kryją w sobie toksyczne alkaloidy (lycorine, narcissine, hipakonin). Spożycie narcyza może skutkować:
- nudnościami;
- wymiotami;
- biegunką;
- bólami brzucha;
- zawrotami głowy;
- zaburzeniami sercowo-naczyniowymi.
3. Tulipan
Kolorowe, niepozorne tulipany zawierają trujące alkaloidy oraz glikozydy. Toksyny głównie zawarte są w cebulach, ale również i w liściach oraz w łodygach. Spożycie tulipana może wywoływać takie objawy jak:
- nudności i wymioty;
- biegunki;
- bóle brzucha;
- zawroty głowy.
4. Hiacynt
Kolejną pozycję na liście trujących kwiatów i bylin zajmuje hiacynt. Jego cebule zawierają szkodliwe dla naszego zdrowia glikozydy cynamonowe. Spożycie rośliny może powodować takie same objawy, jak w przypadku tulipanów, czyli: nudności, wymioty, biegunkę, ból brzucha, zawroty głowy.
5. Przebiśnieg
Również przebiśniegi, zwiastuny wiosny, zawierają w swoich cebulach glikozydy. Objawy zatrucia są tożsame z objawami występującymi w przypadku spożycia tulipanów lub hiacyntów.
6. Sasanka
Sasanki zawierają między inymi toksyczne alkaloidy oraz saponiny, które mogą powodować:
- podrażnienie skóry (zaczerwienienie, świąd);
- podrażnienie błon śluzowych;
- nudności i wymioty;
- biegunkę;
- bóle brzucha;
- dezorientację;
- zawroty głowy.
W przypadku tej rośliny trująca jest zarówno łodyga, jak i liście.
7. Piwonia
Piękne i przyciągające wzrok piwonie zawierają glikozydy monoterpenu – przy czym największe stężenie tych substancji występuje w korzeniach. Glikozydy mogą powodować podrażnienia skóry, a spożycie rośliny może wywoływać objawy typowe dla zatrucia, czyli: nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunki.
Sprawdź także: Jakie rośliny są toksyczne dla psów i kotów? Lista 20 roślin
8. Serduszka okazała
Serduszka okazała stanowi źródło trujących alkaloidów. W kontakcie ze skórą może powodować podrażnienia. Natomiast spożycie rośliny może prowadzić do zaburzeń pracy serca oraz objawów typowych dla zatrucia.
9. Konwalia majowa
Urocza konwalia majowa we wszystkich częściach zawiera glikozydy nasercowe. Samo dotknięcie konwalii może wywołać podrażnienia skóry. Natomiast jej spożycie skutkuje:
- dusznicą bolesną;
- zaburzeniami rytmu serca;
- mdłościami;
- wymiotami;
- biegunką;
- bólami brzucha.
Warto zdawać sobie sprawę z tego, że spożycie konwalii może doprowadzić nawet do zatrzymania pracy serca – a w konsekwencji do śmierci. Trująca jest również woda, w której stały konwalie.
10. Tojad mocny
Do grona trujących roślin ogrodowych należy również tojad mocny o wyróżniających się kwiatach, znany również jako wilczomlecz mocny. Zawiera on we wszystkich swoich częściach alkaloidy (zwłaszcza aconitinę oraz napelinę), które oddziałują na układ nerwowy czy na układ sercowo-naczyniowy.
Objawy zatrucia tojadem to między innymi:
- zaburzenia rytmu serca (tachykardia);
- arytmie serca;
- nagłe zatrzymanie krążenia;
- silne drgawki;
- uczucie mrowienia w kończynach;
- osłabienie mięśni;
- dezorientacja;
- omamy i halucynacje;
- utrata przytomności;
- trudności w oddychaniu lub nawet zatrzymanie oddechu;
- nudności i wymioty;
- biegunka;
- bóle brzucha.
Natomiast kontakt skóry z rośliną może skutkować alergiami skórnymi – wszelkie prace ogrodowe związane z tojadem mocnym należy więc przeprowadzać w rękawiczkach ochronnych.
11. Miłek wiosenny
Miłek wiosenny wykorzystywany jest w farmaceutyce do produkcji preparatów oddziałujących na układ sercowo-naczyniowy, to obecność w tej bylinie glikozydów nasercowych w razie spożycia może wywoływać poważne objawy. Trująca jest cała roślina, spożycie jej niewielkiej ilości skutkuje:
- występowaniem mdłości;
- wymiotami;
- zawrotami głowy;
- zaburzeniami widzenia;
- zaburzeniami rytmu serca;
- paraliżem.
Spożycie w większej ilości może zatrzymać akcję serca, a w konsekwencji doprowadzić do śmierci.
Zobacz: Jakie rośliny są trujące dla dzieci? Lista 20 toksycznych roślin
12. Naparstnica purpurowa
Naparstnica purpurowa, tak jak miłek wiosenny, wykorzystywana jest do produkcji preparatów nasercowych. W całej roślinie zawarte są glikozydy nasercowe, a ich spożycie wywołuje takie same objawy, jak w przypadku opisanego wyżej miłka wiosennego.
Warto zauważyć, że ryzyko zatrucia opisanymi wyżej roślinami jest stosunkowo niskie, ponieważ zazwyczaj wymagałoby to spożycia ich znacznych ilości. Niemniej jednak, szczególnie w przypadku dzieci i zwierząt domowych, warto zdawać sobie sprawę z tego, że dana roślina może stanowić zagrożenie dla zdrowia, a w niektórych przypadkach nawet prowadzić do śmierci. Zatrucia rośliną ogrodową nie powinno się bagatelizować. Co więcej, negatywne objawy wynikające ze spożycia kwiatów lub bylin zawierających trujące substancje mogą wystąpić również po kilku (lub kilkunastu) godzinach od ich spożycia.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.