Porady

Jak i kiedy przycinać piwonie? Poradnik ogrodnika

0 (0 opinii)

Piwonie to rośliny, które często goszczą w ogrodach. Cenione są z uwagi na duże, piękne kwiaty i charakterystyczne, intensywnie zielone liście. To byliny, które swoją urodą mogą zachwycać przez wiele lat. Jeśli mają obficie i intensywnie kwitnąć, to konieczne jest przeprowadzanie odpowiednich zabiegów pielęgnacyjnych, a jednym z nich jest przycinanie. Jak i kiedy to zrobić? Podpowiadamy w artykule.

Piwonie – krótka charakterystyka

Piwonie, nazywane również peoniami, to rośliny, które często można spotkać w ogrodach. Obszarem ich pochodzenia są tereny Azji i Europy o umiarkowanym klimacie. Znane są liczne gatunki i odmiany, z których większość to byliny, a część jest niskimi krzewami. W starożytności uznawane były za rośliny boskie. W Chinach znane były już w 1000 roku p.n.e. i cenione dzięki leczniczym właściwościom. Znanych jest wiele gatunków, ale do najpopularniejszych należy piwonia chińska, drzewiasta, lekarska i koperkowa.

Piwonie zachwycają dużymi, okazałymi kwiatami, które mogą mieć średnicę 20 cm. Najczęściej są białe, różowe lub czerwone, rzadziej dwukolorowe i żółte. Wiele z nich ma bardzo przyjemny zapach. Kwitną w maju i czerwcu. Dekoracyjne są również ciemnozielone, gęste i mięsiste liście z charakterystycznymi wycięciami. Wczesną wiosną niektóre gatunki mają pędy w kolorze czerwonym lub bordowym. Niewątpliwą zaletą piwonii jest to, że mogą w jednym miejscu rosnąć nawet 15 lat. Wystarczy zapewnić im odpowiednie warunki:

  • słoneczne miejsce,

  • właściwy odczyn gleby,

  • spulchnianie podłoża,

  • nawożenie,

  • podlewanie w okresach suszy,

  • przycinanie,

Piwonie pięknie prezentują się w ogrodach w stylu japońskim, ale nie tylko. Pasują do wielu różnych aranżacji, dlatego są chętnie wybierane przez ogrodników. Piowonie można sadzić pojedynczo, w grupach lub w towarzystwie innych kwiatów, tworząc ciekawe kompozycje. Nie należą do roślin zbyt trudnych w uprawie, jednak wymagają odpowiednich zabiegów pielęgnacyjnych, dzięki którym będą obficie i intensywnie kwitły.

Jak przycinać piwonie?

Zanim zaczniemy przycinać piwonie, musimy odpowiednio przygotować narzędzia, których będziemy używać. Należy je zdezynfekować, by uniknąć przeniesienia chorób grzybowych i szkodników, które mogłyby zaatakować rośliny. Sekator, z którego będziemy korzystać, musi być ostry. Dzięki temu bez problemu wykonamy jedno zdecydowane, szybkie i czyste cięcie. W ten sposób zmniejsza się ryzyko zakażenia i uszkodzenia roślin, a rana po cięciu szybciej się goi. Nie ma konieczności smarowania jej maścią ogrodniczą. Prawidłowo przeprowadzone cięcie wykonujemy na wysokości 1/3 długości pędów. Najlepsza odległość to 5-7 cm od pąka. To metoda na odmłodzenie roślin. Pobudza ich wzrost i pozwala ukształtować piwonie według własnych upodobań. Konieczne jest usuwanie w całości uszkodzonych pędów, które mogą być narażone na rozwój chorób grzybowych.

W przypadku piwonii musimy pamiętać o przycinaniu przekwitłych kwiatów. Ich usunięcie pozwoli uniknąć nadmiernego obciążenia roślin.

Kiedy przycinać piwonie?

Nie należy przycinać piwonii ani obcinać ich liści w trakcie sezonu wegetacyjnego, także wtedy, gdy rośliny już nie kwitną. Mogłoby to je osłabić i doprowadzić do rozwoju chorób. Nie skracamy pędów i nie obcinamy liści, nawet jeżeli są żółte lub brązowe i wyglądają nieestetycznie. Jedynym odstępstwem od tej reguły jest sytuacja, gdy zauważymy uszkodzone pędy, które mogą świadczyć o tym, że pojawiła się choroba grzybowa. Należy obciąć je jak najszybciej, dzięki czemu nie dojdzie do rozprzestrzenienia patogenów. Usunięte pędy najlepiej spalić, w żadnym wypadku nie mogą być przeznaczone na kompost.

Nie wszyscy ogrodnicy są zgodni co do tego, kiedy należy przycinać piwonie. Niektórzy uważają, że należy to zrobić jesienią, a inni wykonują ten zabieg wiosną, gdy dopiero rozpoczyna się sezon wegetacyjny. Decydując się na jesienne cięcie, warto pamiętać, żeby przeprowadzić je nie później, niż do 15 września. Dzięki temu pędy zdążą zdrewnieć przed zimą i nie uszkodzi ich mróz. Takie przycinanie pozwoli piwoniom się odnowić i sprawi, że w kolejnym roku będą jeszcze piękniejsze.

Jeżeli nie zdecydujemy się na jesienne cięcie piwonii, to pozostałe na pędach liście przycinamy wiosną, zanim rozpocznie się sezon wegetacyjny. Pamiętajmy jednak o tym, żeby po przekwitnięciu usunąć stare, zaschnięte kwiatostany.

Sprawdź: Piwonia drzewiasta – jak ją uprawiać? Skuteczne wskazówki

0 (0 opinii)