Porady

Acerola – dlaczego uważana jest za najzdrowszy owoc?

0 (0 opinii)

Acerola, nazywana też wiśnią z Barbados, słynie ze swoich walorów odżywczych i leczniczych. Jest najlepszym znanym źródłem witaminy C – dostarcza jej ok. 30 razy więcej niż cytryna. Dlaczego mały, niepozorny owoc uważa się za najzdrowszy na świecie? Z czego wynika popularność suplementów z acerolą?

Co to jest acerola?

Acerola jest gatunkiem wiecznie zielonego krzewu z rodziny malpigiowatych. Pochodzi z Wysp Karaibskich, lecz występuje również w Teksasie, Meksyku i w północnych regionach Ameryki Południowej. Owoce aceroli są małe, mają intensywną czerwoną barwę i wyglądem przypominają rodzimą wiśnię albo czereśnię. Ich soczysty miąższ smakuje cierpko i kwaskowato.

Acerola doskonałym źródłem witaminy C

Acerolę uznaje się za najbogatsze źródło naturalnej witaminy C. W 100 gramach owocu znajduje się 1000-4500 mg kwasu askorbinowego. Truskawki mają tylko 60 mg witaminy C/100 g, a cytryna – 53mg/100 g. Wystarczy zjeść 3 owoce aceroli, by pokryć swoje dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy.

Acerola na odporność i wzmocnienie organizmu

Acerola pomaga naturalnie wzmocnić odporność organizmu. Stymuluje układ immunologiczny do produkcji przeciwciał zwalczających wirusy i inne patogeny. Świeże egzotyczne owoce, acerola w proszku czy inne suplementy z wiśnią z Barbados mogą być zatem stosowane w okresie spadku odporności, np. w sezonie na przeziębienia i grypę. Wspomniane produkty wzmacniające organizm polecane są również osobom chronicznie przemęczonym i często odczuwającym osłabienie.

Owoce aceroli, dlatego że zawierają witaminę C i inne przeciwutleniacze, mogą wspomagać leczenie chorób obniżających sprawność umysłową i fizyczną, a także sprawdzać się w profilaktyce chorób nowotworowych i wieku podeszłego. Ponadto regularne spożywanie tego roślinnego produktu ma szansę wspierać pracę nerek i serca.

Wskazaniem do urozmaicenia swojej diety suplementami z acerolą czy świeżymi owocami wiśni z Barbados jest zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Wspomniany stan występuje zwykle w okresach spadków odporności (np. jesienią i zimą w związku z sezonem grypowym). O zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminę C mogą świadczyć również ogólne osłabienie, szybkie męczenie się, skłonność do występowania siniaków, bóle mięśni i stawów, krwawienie dziąseł czy brak apetytu.

Acerola dostarczy nam antyoksydantów

Witamina C nie jest jedynym przeciwutleniaczem, jaki znajdziemy w aceroli. Egzotyczne owoce zawierają w sobie również inne antyoksydanty, w tym karotenoidy i antocyjany. Przeciwutleniacze obecne w wiśni z Barbados neutralizują wolne rodniki i przeciwdziałają negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego. Zawarty w aceroli beta-karoten odpowiada ponadto za prawidłową pracę narządu wzroku, ogranicza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i chorób serca. Ponadto wspomniany składnik wzmacnia odporność, spowalnia starzenie się skóry i uszczelnia naczynia krwionośne.  Antocyjany, podobnie jak karotenoidy, wspierają narząd wzroku i układ sercowo-naczyniowy. Wykazują ponadto właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Wciąż prowadzone są badania nad ich przeciwnowotworowym działaniem – zdaje się, że w omówionych związkach kryje się duży potencjał w kwestii ochrony przed nowotworami.

Acerola uznawana jest za najzdrowszy owoc, dlatego że dostarcza najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców. Wiśnia z Barbados zawiera również inne cenne przeciwutleniacze, m.in. karotenoidy i antocyjany pomagające chronić się przed zgubnym działaniem wolnych rodników. Acerola może wspierać odporność i wzmacniać organizm, dlatego po świeże owoce lub suplementy z tym wyjątkowo zdrowym owocem warto sięgać w sezonie jesienno-zimowym, gdy potrzebna jest dodatkowa pomoc dla układu immunologicznego.

0 (0 opinii)