Porady

Problemy z rozmarynem: usychanie, brązowe liście, biały nalot. Jak zapobiegać?

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Rozmaryn jest naprawdę kapryśną rośliną, której czasem trudno dogodzić. Niektóre krzewy rozmarynu marnieją na wydawałoby się optymalnych stanowiskach. A potem, przesadzone, w pozornie gorsze miejsce, nagle rozkwitają. Ale kiedy rozmaryn wygląda na przesuszony, powinno się jak najprędzej rozpocząć badanie przyczyn tego stanu rzeczy.

Rozmaryn usycha – w czym tkwi problem?

Najczęściej stoi za tym zgnilizna korzeni. Brzmi to paradoksalnie, ale w rzeczywistości tak jest: rozmaryn schnie, kiedy ma zbyt wiele wilgoci. Nadmiar wody wywołany zbyt częstym podlewaniem, albo zbyt ciężką i nieprzepuszczalną glebą prowadzi do tego, że korzenie gniją. Ostatecznie nie są w stanie zaopatrzyć nadziemnej części rośliny w dostateczną ilość wody i środków odżywczych. W dalszej kolejności gnijące korzenie bywają zwykle opanowane przez bytujące w glebie mikroorganizmy, najczęściej grzyby.

Jeśli więc rozmaryn wygląda na przesuszony, mimo iż jest regularnie podlewany, a ziemia nie wygląda na przesuszoną, należy go niezwłocznie wykopać i dokładnie obejrzeć korzenie pod lupą.

Jak ratować schnący rozmaryn?

Przy odrobinie szczęścia i szybkim działaniu można usychanie rozmarynu powstrzymać i uratować roślinę. Akcję ratunkową prowadzi się w następujący sposób:

  • Wykopać chory rozmaryn, a doniczkowy wyjąć po prostu z pojemnika.
  • Usunąć dokładnie z korzeni znajdującą się tam ziemię, np. pod prysznicem.
  • Zbadać korzenie, czy nie ma na nich oznak zgnilizny.
  • Chore korzenie odciąć ostrym nożem i usunąć.
  • Zanurzyć korzenie w ukorzeniaczu, co zapobiegnie też rozwojowi grzybów.
  • Posadzić rozmaryn na nowym miejscu, a doniczkowy - w nowy substrat.

Po przesadzeniu rozmarynu, albo przed, należy krzew mocno przyciąć. Wszystkie suche, chore i podejrzanie wyglądające pędy trzeba usunąć. Nie ciąć jednak starego drewna, ponieważ stamtąd trudno wypuszcza nowe pędy.

Uwaga: Rozmaryn, którego liście zwisają, ma problem z wodą, ale innej zupełnie natury. Chce pić i potrzebuje wody.

Liście rozmarynu - mogą usychać z powodu zbyt częstego podlewania

Rozmaryn ma brązowe liście – co robić?

Dla wielu osób rozmaryn należy do podstawowych gatunków w ziołowym ogródku. Jednocześnie rozmaryn nie zawsze jest łatwy w uprawie, zwłaszcza jeśli chodzi o zachowanie wilgoci. Brązowe liście rozmarynu są często wskazówką, że roślina ma za dużo wody. Pochodzący z regionu Morza Śródziemnego rozmaryn jest przyzwyczajony w swojej ojczyźnie do słonecznych i skalistych miejsc, gdzie z natury rzeczy nigdy nie ma nadmiaru wody. Mało tego, nauczył się czerpać wodę z powietrza – „pić” poranną rosę.

Jeśli na rozmarynie pokażą się brązowe liście, należy na początek na kilka dni zaprzestać podlewania, a potem robić to bardzo oszczędnie.

Ważne jest też prawidłowe podlewanie rozmarynu. Nigdy nie należy nalewać wody do podstawki doniczki. Przez podawanie wody od góry większa część wody zostaje wchłonięta przez liście, podczas gdy korzenie pozostają względnie suche. Zbyt duża wilgotność prowadzi do zgnilizny korzeni i rozwoju szkodliwych grzybów. Jeśli nawet roślina na krótko zostanie przesuszona, nic jej to nie zaszkodzi. W końcu jest do suszy przystosowana.

Uschnięte liście rozmarynu

Na liściach rozmarynu pojawił się biały nalot – co to jest?

Biały nalot na liściach rozmarynu jest zwykle objawem choroby grzybowej roślin. Liście opanowane przez mączniaka wyglądają właśnie jak posypane mąką.

Rozróżnia dwa gatunki mączniaka – mączniak prawdziwy i rzekomy. Ten pierwszy występuje przy suchej i gorącej pogodzie. Mączniak rzekomy natomiast rozwija się w wilgotnych warunkach.

Opanowane przez mączniaka liście muszą być bezwzględnie usunięte i spalone. W żadnym wypadku nie nadają się na kompost.

Przy niewielkim nasileniu choroby można próbować zwalczać ją biopreparatami. Do naturalnych środków przeciwgrzybowych należą wyciągi i napary np. z pokrzywy, krwawnika, czosnku, skrzypu polnego. Jeśli mączniak rozprzestrzenił się znacznie, konieczne będą środki chemiczne – fungicydy. Roślina potraktowana fungicydem nie nadaje się oczywiście do spożycia.

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba