Bazylia na balkonie i w ogrodzie. 5 sposobów na uprawę
Z ponad 65 gatunków botanicznego rodzaju bazylia (Ocimum) co najmniej siedem jest uprawianych jako zioła lecznicze i kuchenne. Używano je już w Egipcie, starożytnej Grecji i Rzymie jako przyprawy do potraw. Najbardziej znaną w naszym regionie jest bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.), nazywana też bazylią wonną.
Bazylia – niezastąpiona przyprawa w kuchni
Bazylia pospolita należy, obok pieprzu, do najczęściej używanych przypraw i w lekkiej zdrowej kuchni jest nie do zastąpienia. Aromatyczny zapach bazylii wynika z wysokiej zawartości olejków eterycznych. Jej liście zawierają od 0,3 do 1,5 % związków zapachowych.
Pielęgnacja bazylii w doniczkach i w ogrodzie nie jest wprawdzie skomplikowana, jednak wymaga nieco zaangażowania. Rozmnażać bazylię można z nasion albo z sadzonek pędowych. Obie metody sprawdzają się doskonale. Sadzonki najlepiej jest pozyskiwać z roślin wyhodowanych osobiście albo pochodzących ze szkółek. Bazylia z supermarketów raczej się do tego celu nie nadaje.
Kiedy i jak siać bazylię?
- Nasiona wysiewać w maju.
- Ziemia powinna być wilgotna i zawierać 1/3 piasku.
- Stosować nie więcej niż 12 ziaren na doniczkę.
- Bazylia kiełkuje w świetle – nasion nie przykrywać, a jedynie lekko wcisnąć.
- Przykryć pojemnik szkłem albo folią.
- Trzymać w temperaturze 20-25°C.
- Miejsce powinno być jasne, ale nie w pełnym słońcu.
- Regularnie wietrzyć, aby nie powstała pleśń.
- Nasiona kiełkują już po kilku dniach.
- Kiedy siewki osiągną odpowiednią wielkość, przesadza się je na stałe miejsce.
Rozmnażanie bazylii przez sadzonki pędowe
- Ciąć pędy długości ok. 10 cm.
- Usunąć dolne liście, pozostawić tylko 1-2 pary liści u góry.
- Włożyć sadzonki do naczynia z wodą.
- Po 2-3 tygodniach tworzą się zwykle korzenie i sadzonki mogą być użyte do sadzenia.
Uprawa bazylii na balkonie i w ogrodzie
1. Stanowisko do uprawy bazylii
Dla aromatycznego ziela bazylii ważne jest ciepło i słońce. Rośliny nie lubią temperatur poniżej 12°C. W chłodzie wzrost zostaje mocno ograniczony, albo całkiem wstrzymany. Poza tym bazylia potrzebuje dużo światła i osłony. Jak długo temperatura powietrza na zewnątrz odpowiada potrzebom bazylii, miejsce na rabacie w ogrodzie jest dla niej korzystniejsze, niż ciągłe wystawanie na parapecie za szybą. Bazylia powinna otrzymać:
- ciepłe miejsce;
- dużo słońca, a przynamniej półcień;
- osłonę przed deszczem i wiatrem;
- młode sadzonki świeżo zakupione albo wyhodowane w domu powinny być stopniowo przyzwyczajane do słońca;
- po tygodniu do dwóch słońce nie stanowi już problemu;
- na rabatach należy zwracać uwagę na ślimaki, które bardzo lubią liście bazylii.
2. Podłoże dla bazylii
Odpowiedni dla bazylii substrat powinien być przepuszczalny, luźny i możliwie bogaty w składniki pokarmowe. Sadzonki kupowane w sklepie należy możliwie szybko przesadzić do gruntu albo nowych doniczek. Dotychczasowe pojemniki są o wiele za małe, a ziemia w nich przeważnie słabej jakości. Przesadzenie umożliwia dalszy rozwój roślin, pod warunkiem, że podłoże będzie właściwe:
- przepuszczalne i luźne;
- żyzne;
- próchniczne;
- o wartości pH od 6,5 do 7,2;
- dobra jest specjalna ziemia do uprawy ziół na bazie humusu, którą trzeba jednak zasilić nawozem.
3. Kiedy i jak sadzić bazylię?
- Bazylię sadzi się dopiero w maju, kiedy temperatura powietrza wzrośnie na stałe.
- W doniczkach konieczna jest warstwa drenażowa.
- Korzenie są bardzo wrażliwe i należy je traktować delikatnie.
- Starą ziemię otrząsnąć i sadzonkę umieścić w świeżym podłożu.
4. Podlewanie i nawożenie bazylii
Częstość podlewania bazylii zależy od pogody. W przypadku uprawy doniczkowej okazuje się, że korzystne dla roślin są duże pojemniki, w których ziemia nie wysycha zbyt szybko.
- Podlewać należy regularnie.
- Z podlewaniem trzeba zawsze poczekać, aż wierzchnia warstwa podłoża przeschnie.
- Ziemia nie powinna być ani stale wilgotna, ani przesuszona.
- Nie powinno dochodzić do zastoju wody – ani w doniczce, ani na rabacie.
- Lepiej podlewać częściej, ale w mniejszych dawkach.
- Nigdy nie podlewać bazylii z góry, tylko bezpośrednio na ziemię. Mokre liście bazylii mogą ulegać chorobom grzybowym, a poza tym krople wody mogą powodować oparzenia słoneczne.
- Jako alternatywę, można zastosować zanurzanie doniczki z bazylią w większym naczyniu z wodą.
- Zasilać nawozem co dwa do czterech tygodni.
- Najlepiej używać nawozów ekologicznych; ostateczne liście bazylii są przeznaczone do spożycia.
5. Jak przycinać bazylię?
Przycinanie bazylii jest ważne, ponieważ roślina nie powinna zakwitnąć. Po kwitnieniu zioło traci mnóstwo aromatu i smak. Z tego powodu wierzchołki pędów muszą być regularnie ścinane. Liście przeznacza się oczywiście do spożycia. Cięcie powoduje przy tym gęsty i zwarty pokrój rośliny.
Jeżeli bazylia z własnego ogrodu ma być używana również zimą, należy ją zakonserwować. Do suszenia jest bazylia mało przydatna, ponieważ traci wówczas prawie cały swój aromat. Lepiej jest świeże liście zerwane rankiem z niekwitnących roślin zalać oliwą z oliwek. W ten sposób można je wykorzystywać do pięciu miesięcy. Możliwe jest też mrożenie liści bazylii. Wcześniej należy je krótko blanszować, aby nie ściemniały po odmrożeniu.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.