Patison

Cucurbita pepo var. patisoniana Greb

Pokrój:
krzaczkowaty
Wysokość:
50 cm-1 m
Wilgotność gleby:
Odczyn gleby:
6,5-7 pH
Podlewanie:
Ozdobne:
owoce
Kwitnienie:
Owocowanie:
czerwiec
Miejsce uprawy:
Stanowisko:
Kolekcje:
Odmiany:
‘Custard White’ ‘Moonbeam F1’ 'Patisson Blanc' 'Patty Green Tint‘ 'Anna Gold F1‘

Patison, czyli odmiana dyni zwyczajnej

Patison, podobnie jak cukinia, jest niczym innym, jak botaniczną odmianą dyni zwyczajnej. Świadczy o tym skrót „var.” (varietas - odmiana) w nazwie. Nazwa odmiany pochodzi od francuskiego pâtisson, co w dialekcie prowansalskim oznacza ciastko upieczone w muszelkowej formie. Do Europy trafił patison przywieziony przez Hiszpanów z Ameryki Północnej, gdzie był uprawiany od 5000 lat. W wielu krajach europejskich stał się popularny w XVII wieku. Dwa wieki później dotarł nawet do Syberii.

Jak wygląda patison?

Patison jest rośliną jednoroczną i każdego roku musi być na nowo wysiewany i wysadzany do gruntu po ostatnich wiosennych przymrozkach. Charakterystyczny dla patisona jest spłaszczony, soczewkowaty kształt owoców. Roślina ma krzaczasty pokrój i identyczne cechy botaniczne, jak cukinia. Jedyną różnicą jest chyba mniejsza zdolność patisona do wspinania się na podpory. Na jednej roślinie rozwijają się kwiaty męskie i żeńskie. Duże, żółte, pięciopłatkowe kwiaty tworzą gwiaździsty dzwonek. W zależności od odmiany owoce patisona mogą być zielone, białe, żółte, ale też granatowoniebieskie, prawie czarne albo z zielonymi smugami. Mają średnicę od 10 do 25 cm. Do celów spożywczych zbiera się młode patisony (4-5 cm średnicy), kiedy są szczególnie delikatne w smaku.

Komentarze