Patison
Cucurbita pepo var. patisoniana Greb
Patison, czyli odmiana dyni zwyczajnej
Patison, podobnie jak cukinia, jest niczym innym, jak botaniczną odmianą dyni zwyczajnej. Świadczy o tym skrót „var.” (varietas - odmiana) w nazwie. Nazwa odmiany pochodzi od francuskiego pâtisson, co w dialekcie prowansalskim oznacza ciastko upieczone w muszelkowej formie. Do Europy trafił patison przywieziony przez Hiszpanów z Ameryki Północnej, gdzie był uprawiany od 5000 lat. W wielu krajach europejskich stał się popularny w XVII wieku. Dwa wieki później dotarł nawet do Syberii.
Jak wygląda patison?
Patison jest rośliną jednoroczną i każdego roku musi być na nowo wysiewany i wysadzany do gruntu po ostatnich wiosennych przymrozkach. Charakterystyczny dla patisona jest spłaszczony, soczewkowaty kształt owoców. Roślina ma krzaczasty pokrój i identyczne cechy botaniczne, jak cukinia. Jedyną różnicą jest chyba mniejsza zdolność patisona do wspinania się na podpory. Na jednej roślinie rozwijają się kwiaty męskie i żeńskie. Duże, żółte, pięciopłatkowe kwiaty tworzą gwiaździsty dzwonek. W zależności od odmiany owoce patisona mogą być zielone, białe, żółte, ale też granatowoniebieskie, prawie czarne albo z zielonymi smugami. Mają średnicę od 10 do 25 cm. Do celów spożywczych zbiera się młode patisony (4-5 cm średnicy), kiedy są szczególnie delikatne w smaku.
Komentarze