Porady

Saletra amonowa – dawkowanie i zastosowanie w ogrodzie

5 (1 opinia)

Każdy miłośnik ogrodu życzy sobie, aby jego rośliny rozwijały się bujnie i pięknie. Dotyczy to zarówno roślin ozdobnych, jak i użytkowych. Zwłaszcza hodowcy warzyw i owoców wspierają wzrost roślin, aby uzyskać bogatsze zbiory. W tym celu doskonale nadają się nawozy azotowe, ponieważ azot właśnie jest bardzo ważnym czynnikiem wzrostu.

Istnieją różne nawozy organiczne i mineralne, które zawierają różne kombinacje składników. Najbardziej popularnym nawozem mineralnym zawierającym azot jest saletra amonowa. Z chemicznego punktu widzenia jest to produkt reakcji kwasu azotowego z amoniakiem albo z węglanem amonu o wzorze NH4NO3. W postaci użytkowej, jako nawóz, sprzedawane są białe albo beżowe granulki o średnicy od 2 do 5 mm.

Jaki jest skład saletry amonowej?

Saletra amonowa zawiera azot w formie amonowej (NH4+ ) oraz azotanowej (NO3- ). Aby zaplanować odpowiednie dawkowanie i stosowanie, warto zwrócić uwagę na różnice między tymi dwoma formami.

1. Forma amonowa saletry

  • Może być przetrzymywana w glebie przez ujemnie naładowane cząstki próchnicy.
  • Działa wolno, uwalnia się dopiero po zwiększeniu ilości wilgoci w glebie.
  • Pobudza rozwój korzeni.
  • Ułatwia pobieranie przez rośliny krzemu i fosforu.
  • Nie gromadzi się w roślinach, jak forma saletrzana.
  • Bierze udział w syntezie regulatorów wzrostu i rozwoju roślin (cytokinin).
  • Nie pobudza rozkrzewiania.
  • Działa zakwaszająco.

2. Forma azotanowa (saletrzana) saletry

  • Natychmiast dostarcza azot do rośliny, jest pobierana w procesie transpiracji.
  • Jest łatwo wymywana przez wody gruntowe, ponieważ nie jest zatrzymywana przez również ujemnie naładowane cząsteczki glebowe.
  • Ułatwia pobieranie wapnia, sodu, potasu i magnezu.
  • Jest transportowana głównie przez liście.
  • Jej nadmiar odkłada się w komórkach roślin.
  • Działa pobudzająco na wzrost i krzewienie się roślin.
  • Działa zasadowo.
  • Wymaga odpowiedniej temperatury, dlatego może być bezpiecznie stosowana dopiero pod koniec marca.

Saletra amonowa – dawkowanie azotu

Azot zawarty w saletrze amonowej trafia ostatecznie do gleby, skąd od razu albo z opóźnieniem zostanie pobrany przez rośliny. Należy zwracać uwagę na to, aby nawóz stosować w optymalnej, niezbędnej dla rozwoju roślin ilości. Nadmiar azotu prowadzi do niepożądanego odkładania się w tkankach roślin azotanów albo wypłukiwania ich przez wody gruntowe, co powoduje zanieczyszczenie środowiska. Zbyt wysoki poziom azotanów w warzywach nie jest również korzystny dla naszego zdrowia. Dlatego też ogrodnicy powinni stosować się do zaleceń producenta nawozu, aby osiągnąć lepsze i zdrowe zbiory warzyw, nie obciążając jednocześnie naturalnego środowiska.

Saletra amonowa - jeden z najpopularniejszych nawozów mineralnych
Crown Chem
Saletra amonowa - jeden z najpopularniejszych nawozów mineralnych

Zapotrzebowanie roślin na azot zależy od właściwości gleby. Potrzebne dawki saletry amonowej dadzą się precyzyjnie określić. Trzeba jednak wcześniej pobrać próbki gleby i wykonać ich analizę pod kątem zawartości azotu. W ten sposób można dokładnie sprawdzić, jaka ilość azotu jest rzeczywiście potrzebna.

W przypadku ogrodów warzywnych zaleca się fachowe przeprowadzenie analizy gleby każdego roku, aby precyzyjnie określić zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Na skutek opadów atmosferycznych powiększa się poziom azotanów w wodzie gruntowej, wypłukiwanych nie tylko z użytkowej części ogrodu, ale również z trawników. Nadmiar saletry amonowej jest więc szkodliwy w każdym przypadku.

Zastosowanie saletry amonowej w ogrodzie

Użycie saletry amonowej jest wskazane zarówno przed wysiewem nasion, jak i okresie późniejszym. Ponieważ azot jest łatwo wypłukiwany przez deszcz, stosowanie nawozu jesienią nie ma uzasadnienia. Zasilanie nawozem prowadzi się do połowy okresu wegetacji roślin, zwykle w odstępach trzytygodniowych. Dokładna dawka nawozu powinna być określona na podstawie analizy glebowej. Ilość saletry amonowej zależy też od rodzaju rośliny. Orientacyjnie można przyjąć:

  • nawożenie bylin na wiosnę – 250 g/10 m2;
  • nawożenie roślin jednorocznych przed wegetacją – 150 g/10 m2;
  • nawożenie drzew i krzewów ozdobnych do czterech lat – 120 g/10 m2;
  • pomidory, kapusta – do 300 g/10 m2;
  • marchew, ogórki – do 450 g/10 m2;
  • groch, rzodkiewka – do 150 g/10 m2;
  • kalafior – do 750 g/10 m2.

Saletra amonowa znajduje także zastosowanie do nawożenia trawnika. Stosuje się ok. 30 g/m2. Dzięki temu zieleń będzie soczysta, a wzrost trawy intensywny.

Uwaga! Nadmiar saletry amonowej może wywołać u roślin objawy chorobowe: nadmierny, wybujały wzrost; kąpe kwitnienie, zdeformowane kwiaty; wodniste liście; zwiększona podatność roślin na choroby grzybowe i szkodniki.

5 (1 opinia)