Saletra amonowa – dawkowanie i zastosowanie w ogrodzie
Każdy miłośnik ogrodu życzy sobie, aby jego rośliny rozwijały się bujnie i pięknie. Dotyczy to zarówno roślin ozdobnych, jak i użytkowych. Zwłaszcza hodowcy warzyw i owoców wspierają wzrost roślin, aby uzyskać bogatsze zbiory. W tym celu doskonale nadają się nawozy azotowe, ponieważ azot właśnie jest bardzo ważnym czynnikiem wzrostu.
Istnieją różne nawozy organiczne i mineralne, które zawierają różne kombinacje składników. Najbardziej popularnym nawozem mineralnym zawierającym azot jest saletra amonowa. Z chemicznego punktu widzenia jest to produkt reakcji kwasu azotowego z amoniakiem albo z węglanem amonu o wzorze NH4NO3. W postaci użytkowej, jako nawóz, sprzedawane są białe albo beżowe granulki o średnicy od 2 do 5 mm.
Jaki jest skład saletry amonowej?
Saletra amonowa zawiera azot w formie amonowej (NH4+ ) oraz azotanowej (NO3- ). Aby zaplanować odpowiednie dawkowanie i stosowanie, warto zwrócić uwagę na różnice między tymi dwoma formami.
1. Forma amonowa saletry
- Może być przetrzymywana w glebie przez ujemnie naładowane cząstki próchnicy.
- Działa wolno, uwalnia się dopiero po zwiększeniu ilości wilgoci w glebie.
- Pobudza rozwój korzeni.
- Ułatwia pobieranie przez rośliny krzemu i fosforu.
- Nie gromadzi się w roślinach, jak forma saletrzana.
- Bierze udział w syntezie regulatorów wzrostu i rozwoju roślin (cytokinin).
- Nie pobudza rozkrzewiania.
- Działa zakwaszająco.
2. Forma azotanowa (saletrzana) saletry
- Natychmiast dostarcza azot do rośliny, jest pobierana w procesie transpiracji.
- Jest łatwo wymywana przez wody gruntowe, ponieważ nie jest zatrzymywana przez również ujemnie naładowane cząsteczki glebowe.
- Ułatwia pobieranie wapnia, sodu, potasu i magnezu.
- Jest transportowana głównie przez liście.
- Jej nadmiar odkłada się w komórkach roślin.
- Działa pobudzająco na wzrost i krzewienie się roślin.
- Działa zasadowo.
- Wymaga odpowiedniej temperatury, dlatego może być bezpiecznie stosowana dopiero pod koniec marca.
Saletra amonowa – dawkowanie azotu
Azot zawarty w saletrze amonowej trafia ostatecznie do gleby, skąd od razu albo z opóźnieniem zostanie pobrany przez rośliny. Należy zwracać uwagę na to, aby nawóz stosować w optymalnej, niezbędnej dla rozwoju roślin ilości. Nadmiar azotu prowadzi do niepożądanego odkładania się w tkankach roślin azotanów albo wypłukiwania ich przez wody gruntowe, co powoduje zanieczyszczenie środowiska. Zbyt wysoki poziom azotanów w warzywach nie jest również korzystny dla naszego zdrowia. Dlatego też ogrodnicy powinni stosować się do zaleceń producenta nawozu, aby osiągnąć lepsze i zdrowe zbiory warzyw, nie obciążając jednocześnie naturalnego środowiska.
Zapotrzebowanie roślin na azot zależy od właściwości gleby. Potrzebne dawki saletry amonowej dadzą się precyzyjnie określić. Trzeba jednak wcześniej pobrać próbki gleby i wykonać ich analizę pod kątem zawartości azotu. W ten sposób można dokładnie sprawdzić, jaka ilość azotu jest rzeczywiście potrzebna.
W przypadku ogrodów warzywnych zaleca się fachowe przeprowadzenie analizy gleby każdego roku, aby precyzyjnie określić zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Na skutek opadów atmosferycznych powiększa się poziom azotanów w wodzie gruntowej, wypłukiwanych nie tylko z użytkowej części ogrodu, ale również z trawników. Nadmiar saletry amonowej jest więc szkodliwy w każdym przypadku.
Zastosowanie saletry amonowej w ogrodzie
Użycie saletry amonowej jest wskazane zarówno przed wysiewem nasion, jak i okresie późniejszym. Ponieważ azot jest łatwo wypłukiwany przez deszcz, stosowanie nawozu jesienią nie ma uzasadnienia. Zasilanie nawozem prowadzi się do połowy okresu wegetacji roślin, zwykle w odstępach trzytygodniowych. Dokładna dawka nawozu powinna być określona na podstawie analizy glebowej. Ilość saletry amonowej zależy też od rodzaju rośliny. Orientacyjnie można przyjąć:
- nawożenie bylin na wiosnę – 250 g/10 m2;
- nawożenie roślin jednorocznych przed wegetacją – 150 g/10 m2;
- nawożenie drzew i krzewów ozdobnych do czterech lat – 120 g/10 m2;
- pomidory, kapusta – do 300 g/10 m2;
- marchew, ogórki – do 450 g/10 m2;
- groch, rzodkiewka – do 150 g/10 m2;
- kalafior – do 750 g/10 m2.
Saletra amonowa znajduje także zastosowanie do nawożenia trawnika. Stosuje się ok. 30 g/m2. Dzięki temu zieleń będzie soczysta, a wzrost trawy intensywny.
Uwaga! Nadmiar saletry amonowej może wywołać u roślin objawy chorobowe: nadmierny, wybujały wzrost; kąpe kwitnienie, zdeformowane kwiaty; wodniste liście; zwiększona podatność roślin na choroby grzybowe i szkodniki.
Komentarze