Co zrobić z pokrzywy? Najlepsze przepisy
Pokrzywa jest postrzegana powszechnie jako bardzo uciążliwy chwast. Często jest przeklinana, szczególnie przez osoby, które w krótkich spodenkach próbowały przejść przez zarośla. Już przy najlżejszym dotknięciu delikatne i kruche, niczym ze szkła włoski pokrzywy pękają i wstrzykują pod skórę histaminę, kwas mrówkowy i inne aktywne związki chemiczne. Każdy ją zna!
Jednocześnie pokrzywa jest najbardziej wszechstronnie użyteczną dziko rosnącą rośliną i nieprawdopodobnie zdrową. Jest bardzo pożywna i zawiera w suchej masie do 40% białka, co daje wynik lepszy, niż w przypadku soi. Stanowi wartościowe źródło białka zwłaszcza dla wegetarian i wegan. Poza tym jest magiczną szkatułką pełną składników mineralnych, witamin oraz pierwiastków śladowych – prawdziwy superfood. Szwajcarski zielarz i publicysta Johann Künzle tak podsumował tę roślinę:
„Gdyby pokrzywa nie parzyła, już dawno byłaby wytępiona, tak liczne są jej cnoty.”
Pokrzywa – wszechstronnie utalentowana roślina
Pokrzywa jest na szczęście prawdziwą kosmopolitką, występuje na wszystkich kontynentach i można ją prawie wszędzie napotkać i zbierać. Wybiera gleby szczególnie żyzne, dlatego zalicza się nawet do roślin wskaźnikowych, które pozwalają określić warunki glebowe. Istnieją najróżniejsze możliwości zastosowania pokrzywy:
- Jest wartościowym pożywieniem dla ludzi i zwierząt.
- Roślina posiada liczne właściwości lecznicze.
- Jest używana w kosmetyce.
- Służy jako doskonały nawóz organiczny w ogrodzie, w formie tzw. gnojówki.
- Jest starą rośliną barwierską (na przykład do tkanin albo wielkanocnych pisanek).
- Z włókien pokrzywy można wyrabiać tkaniny.
Zastosowanie pokrzywy w kuchni – przepisy
Pokrzywę można w kuchni wykorzystać na różne sposoby. W tym celu zbiera się szczególnie delikatne wierzchołki roślin, to jest 4-6 górnych listków. Liście stanowią wartościowe zastępstwo szpinaku i mogą być używane w potrawach zamiast niego.
1. Uzdrowicielka – herbatka z pokrzywy
Roślina jest bogata w magnez, potas, żelazo i krzem. Zawiera witaminy A,C,E,K oraz różne witaminy z grupy B. przepis na herbatkę:
- Włożyć garść wierzchołkowych liści pokrzywy na sitko do herbaty.
- Zalać całość litrem wrzącej wody odstawić na minutę do naciągnięcia.
- Odcedzić i cieszyć się napojem.
2. Zapiekane naleśniki z nadzieniem pokrzywowym
Składniki:
- ciasto naleśnikowe,
- miska delikatnych liści pokrzywy,
- tarty ser (do wyboru),
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
- Usmażyć naleśniki i odstawić na bok.
- Zagotować w dużym garnku (odpowiednim do ilości pokrzywy) 1-2 l wody włożyć pokrzywę.
- Gotować liście 10 minut i odcedzić.
- Wyłożyć porcję ugotowanych liści na naleśnik, doprawić przyprawami i zwinąć w rulon.
- Ułożyć zwinięte naleśniki do naczynia żaroodpornego i posypać tartym serem.
- Zapiekać w piekarniku w temperaturze ok. 180°C.
- Kiedy ser się lekko zarumieni, naleśniki są gotowe do podania.
3. Smoothie z pokrzywy
Do przygotowania ok. 500 ml zdrowego napoju potrzeba:
- 1 jabłko albo pomarańcza,
- 2-3 daktyle albo 1 banan,
- Garść liści pokrzywy.
Wszystkie składniki razem z 250-300 ml wody umieścić w mikserze i miksować na najwyższych obrotach.
Zastosowanie pokrzywy w ogrodzie – naturalne nawożenie, zwalczanie szkodników
1. Supernawóz, czyli gnojówka z pokrzywy
Pokrzywa może być bardzo pożyteczna w pielęgnowaniu ogrodu. Gnojówka z pokrzywy jest fantastycznym nawozem do roślin ogrodowych. Jest w stu procentach ekologiczna i sporządzona prawie bez kosztów.
Trzeba zgromadzić:
- beczkę albo duże wiadro (nie metalowe!),
- przykrywkę do naczynia (ostatecznie może być deska),
- kij do mieszania,
- pokrzywę,
- wodę (najlepiej deszczówkę).
Przygotowanie:
- Znaleźć odpowiednie miejsce do ustawienia beczki z gnojówką. Kącik wypoczynkowy albo miejsce koło hamaka nie jest najlepszym wyborem, ponieważ zapach gnojówki nie należy do najbardziej subtelnych. W miejscu nasłonecznionym nawóz prędzej będzie gotowy, niż w cieniu.
- Napełnić zbiornik do połowy pokrzywami. Wykorzystuje się całe rośliny; najprościej jest ścinać je nożycami.
- Nalać tyle wody, aby zakryła pokrzywy.
- Wymieszać dobrze i przykryć.
- Co 1-2 dni zamieszać dokładnie zawartość beczki.
- Po 2-3 tygodniach gnojówka pokrzywowa jest gotowa, co łatwo można poznać pod zapachu.
2. Pokrzywa – sprzymierzeniem w walce ze szkodnikami
Pokrzywa nadaje się również do zwalczania szkodników owadzich, takich jak mszyce. W tym celu sporządza się wodny wyciąg, zalewając liście pokrzywy zimną wodą i odstawiając na 4-8 godzin. W żadnym wypadku nie należy czekać dłużej, niż 8 godzin, ponieważ rozpocznie się fermentacja roztworu, podobnie jak w procesie powstawania gnojówki. Przecedzonym wyciągiem opryskuje się opanowane rośliny.
3. Podgrzewanie sadzonek
Podczas sadzenia młodych roślin pokrzywa również może być pomocna. Należy na każdą sadzonkę wziąć 3-5 liści pokrzywy, zgnieść je, lekko zwilżyć i włożyć na dno jamki przed umieszczeniem w niej sadzonki albo nasiona. Podczas rozkładu liści uwalnia się ciepło, które wspomaga wzrost rośliny.
W naszym osobnym artykule piszemy o uprawie pokrzywy.
Komentarze