Porady

Co zrobić z pokrzywy? Najlepsze przepisy

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba

Pokrzywa jest postrzegana powszechnie jako bardzo uciążliwy chwast. Często jest przeklinana, szczególnie przez osoby, które w krótkich spodenkach próbowały przejść przez zarośla. Już przy najlżejszym dotknięciu delikatne i kruche, niczym ze szkła włoski pokrzywy pękają i wstrzykują pod skórę histaminę, kwas mrówkowy i inne aktywne związki chemiczne. Każdy ją zna!

Jednocześnie pokrzywa jest najbardziej wszechstronnie użyteczną dziko rosnącą rośliną i nieprawdopodobnie zdrową. Jest bardzo pożywna i zawiera w suchej masie do 40% białka, co daje wynik lepszy, niż w przypadku soi. Stanowi wartościowe źródło białka zwłaszcza dla wegetarian i wegan. Poza tym jest magiczną szkatułką pełną składników mineralnych, witamin oraz pierwiastków śladowych – prawdziwy superfood. Szwajcarski zielarz i publicysta Johann Künzle tak podsumował tę roślinę:

„Gdyby pokrzywa nie parzyła, już dawno byłaby wytępiona, tak liczne są jej cnoty.”

Pokrzywa – wszechstronnie utalentowana roślina

Pokrzywa jest na szczęście prawdziwą kosmopolitką, występuje na wszystkich kontynentach i można ją prawie wszędzie napotkać i zbierać. Wybiera gleby szczególnie żyzne, dlatego zalicza się nawet do roślin wskaźnikowych, które pozwalają określić warunki glebowe. Istnieją najróżniejsze możliwości zastosowania pokrzywy:

  • Jest wartościowym pożywieniem dla ludzi i zwierząt.
  • Roślina posiada liczne właściwości lecznicze.
  • Jest używana w kosmetyce.
  • Służy jako doskonały nawóz organiczny w ogrodzie, w formie tzw. gnojówki.
  • Jest starą rośliną barwierską (na przykład do tkanin albo wielkanocnych pisanek).
  • Z włókien pokrzywy można wyrabiać tkaniny.

Zastosowanie pokrzywy w kuchni – przepisy

Pokrzywę można w kuchni wykorzystać na różne sposoby. W tym celu zbiera się szczególnie delikatne wierzchołki roślin, to jest 4-6 górnych listków. Liście stanowią wartościowe zastępstwo szpinaku i mogą być używane w potrawach zamiast niego.

1. Uzdrowicielka – herbatka z pokrzywy

Roślina jest bogata w magnez, potas, żelazo i krzem. Zawiera witaminy A,C,E,K oraz różne witaminy z grupy B. przepis na herbatkę:

  • Włożyć garść wierzchołkowych liści pokrzywy na sitko do herbaty.
  • Zalać całość litrem wrzącej wody odstawić na minutę do naciągnięcia.
  • Odcedzić i cieszyć się napojem.

Herbata z pokrzywy

2. Zapiekane naleśniki z nadzieniem pokrzywowym

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe,
  • miska delikatnych liści pokrzywy,
  • tarty ser (do wyboru),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

  • Usmażyć naleśniki i odstawić na bok.
  • Zagotować w dużym garnku (odpowiednim do ilości pokrzywy) 1-2 l wody włożyć pokrzywę.
  • Gotować liście 10 minut i odcedzić.
  • Wyłożyć porcję ugotowanych liści na naleśnik, doprawić przyprawami i zwinąć w rulon.
  • Ułożyć zwinięte naleśniki do naczynia żaroodpornego i posypać tartym serem.
  • Zapiekać w piekarniku w temperaturze ok. 180°C.
  • Kiedy ser się lekko zarumieni, naleśniki są gotowe do podania.

3. Smoothie z pokrzywy

Do przygotowania ok. 500 ml zdrowego napoju potrzeba:

  • 1 jabłko albo pomarańcza,
  • 2-3 daktyle albo 1 banan,
  • Garść liści pokrzywy.

Wszystkie składniki razem z 250-300 ml wody umieścić w mikserze i miksować na najwyższych obrotach.

Zastosowanie pokrzywy w ogrodzie – naturalne nawożenie, zwalczanie szkodników

1. Supernawóz, czyli gnojówka z pokrzywy

Pokrzywa może być bardzo pożyteczna w pielęgnowaniu ogrodu. Gnojówka z pokrzywy jest fantastycznym nawozem do roślin ogrodowych. Jest w stu procentach ekologiczna i sporządzona prawie bez kosztów.

Trzeba zgromadzić:

  • beczkę albo duże wiadro (nie metalowe!),
  • przykrywkę do naczynia (ostatecznie może być deska),
  • kij do mieszania,
  • pokrzywę,
  • wodę (najlepiej deszczówkę).

Przygotowanie:

  • Znaleźć odpowiednie miejsce do ustawienia beczki z gnojówką. Kącik wypoczynkowy albo miejsce koło hamaka nie jest najlepszym wyborem, ponieważ zapach gnojówki nie należy do najbardziej subtelnych. W miejscu nasłonecznionym nawóz prędzej będzie gotowy, niż w cieniu.
  • Napełnić zbiornik do połowy pokrzywami. Wykorzystuje się całe rośliny; najprościej jest ścinać je nożycami.
  • Nalać tyle wody, aby zakryła pokrzywy.
  • Wymieszać dobrze i przykryć.
  • Co 1-2 dni zamieszać dokładnie zawartość beczki.
  • Po 2-3 tygodniach gnojówka pokrzywowa jest gotowa, co łatwo można poznać pod zapachu.

2. Pokrzywa – sprzymierzeniem w walce ze szkodnikami

Pokrzywa nadaje się również do zwalczania szkodników owadzich, takich jak mszyce. W tym celu sporządza się wodny wyciąg, zalewając liście pokrzywy zimną wodą i odstawiając na 4-8 godzin. W żadnym wypadku nie należy czekać dłużej, niż 8 godzin, ponieważ rozpocznie się fermentacja roztworu, podobnie jak w procesie powstawania gnojówki. Przecedzonym wyciągiem opryskuje się opanowane rośliny.

3. Podgrzewanie sadzonek

Podczas sadzenia młodych roślin pokrzywa również może być pomocna. Należy na każdą sadzonkę wziąć 3-5 liści pokrzywy, zgnieść je, lekko zwilżyć i włożyć na dno jamki przed umieszczeniem w niej sadzonki albo nasiona. Podczas rozkładu liści uwalnia się ciepło, które wspomaga wzrost rośliny.

W naszym osobnym artykule piszemy o uprawie pokrzywy.

0,0 (0 opinii)
bardzo dobra!
dobra
średnia
nic specjalnego
słaba