Por
Allium ampeloprasum
Por - bliski krewny cebuli i czosnku
Por jest bliskim krewnym czosnku i cebuli, a należy wraz nimi do rodziny amarylkowatych. Ta rodzina słynie tylko z doskonałych warzyw, ale tez roślin ozdobnych, jak narcyz, zwartnica, czy kliwia. Ojczyzną pora jest Azja Mniejsza, skąd wcześnie trafił do regionu śródziemnomorskiego i rozprzestrzenił się po całej Europie. Sumeryjski król kazał go około 2100 roku p.n.e. uprawiać w miejskich ogrodach, Cenili pora w starożytności Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. W średniowieczu dostał się na północ od Alp. Zupa z pora stała się narodową potrawą Szkotów, a Walijczycy wnieśli tę roślinę nawet do swojego herbu.
Por - wygląd i charakterystyka rośliny
Por jest dwuletnią rośliną zielną. Osiąga wysokość od 60 do 80 cm. W przeciwieństwie do dzikiej formy, por uprawiany w ogrodach nie tworzy cebuli. Równowąskie do lancetowatych liście mają szerokość 1 do 5 cm. Skrócona łodyga pora tworzy piętkę. W obrębie białej do jasnozielonej łodygi liście są zrośnięte rurkowato, podobnie jak w cebuli. W górnej części zwieszają się, są niebieskozielonego koloru. W pierwszym roku życia por tworzy mocny system korzeniowy i dużą ilość płaskich liści. Fałszywa łodyga ma długość do 80 cm.
Kwiaty i nasiona pora
W drugim roku rozwoju por formuje łodygę kwiatową o wysokości do 2 m. Kwiaty pora są drobne, różowe i białoróżowe, zebrane w kwiatostan w formie kulistego baldachu. Pojedyncze kwiaty mają długość 4,5 do 5 mm i szerokość 2 do 2,3 mm. Nasiona są pomarszczone, trójkątne, podobne do nasion cebuli. Zdolność kiełkowania zachowują przez dwa do czterech lat.
Komentarze