Kapusta warzywna

Brassica oleracea

Pokrój:
wzniesiony
Wysokość:
40 cm-1,2 m
Wilgotność gleby:
Typ gleby:
Odczyn gleby:
6-7 pH
Podlewanie:
Ozdobne:
kwiaty
Kwitnienie:
maj czerwiec lipiec sierpień wrzesień
Owocowanie:
Miejsce uprawy:
Stanowisko:
Kolekcje:

Kapusta warzywna albo ogrodowa jest rośliną z rodziny kapustowatych. Botaniczna nazwa rodzajowa Brassica przeszła do łaciny od celtyckiego słowa bresic, również oznaczającego tę roślinę. Nazwa gatunkowa ma związek z łacińskim olus – jarzyna, zielenina. Z kolei polska nazwa (ale też rosyjska i ukraińska) jest zwykle kojarzona z łacińskim caput – głowa. Dzika forma kapusty warzywnej pochodzi z nadmorskich regionów Europy.
Można powiedzieć, że konstruktorami przemiany gatunków są mutacja – przypadkowa zmiana cech dziedziczonych, oraz selekcja, czyli wybór odpowiednich cech. W przypadku kapusty wyraźnie widać całą paletę odmian jednego gatunku. Wszystkie warzywa, których botaniczna nazwa zaczyna się od Brassica oleracea var. są naturalnymi odmianami kapusty warzywnej, do której należą m.in. jarmuż, kalafior, kalarepa i brokuł.

Jak wygląda kapusta warzywna?

Kapusta warzywna jest rośliną zielną jednoroczną do dwuletniej (formy uprawne) albo byliną, drewniejącą u podstawy. Osiąga wysokość od 40 do 120 cm. Łodygi są słabo rozgałęzione i wyprostowane. Liście są woskowane, niebieskozielone, odwrotniejajowate, na brzegu pofalowane. Górne liście łodygowe są u podstawy zaokrąglone albo zwężone i siedzące.

Kwiaty rozwijają się od maja do września. Jasnożółte płatki korony są ustawione po cztery. Kwiaty są promieniście symetryczne, zebrane w grona. Owoce tworzą typowe dla rodziny łuszczyny.

Komentarze