Jak wybrać wędzarnię ogrodową? Na co zwracać uwagę?
Wędzarnia ogrodowa to doskonały sposób na samodzielne przygotowanie zdrowych i bardzo smacznych wędzonych mięs, ryb i serów, które pozbawione są konserwantów i innych niezdrowych dodatków. Przygotowane w ten sposób potrawy mają charakterystyczny, wyrazisty i niepowtarzalny smak, są też zdrowsze od produktów, które można kupić w sklepach. Coraz więcej osób przywiązuje wagę do tego, żeby jedzenie było nie tylko smaczne, ale również wysokiej jakości, dlatego decydują się na zakup wędzarni ogrodowej. Jak ją wybrać i na co należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiadamy w artykule.
Co to jest wędzarnia ogrodowa i jak można ją wykorzystać?
Wędzarnia ogrodowa pozwala przygotować pyszne i aromatyczne potrawy z mięsa, ryb i serów. Można to zrobić we własnym ogrodzie i cieszyć się zdrowym jedzeniem, które pozbawione jest szkodliwych dodatków. Żywność kupowana w sklepach najczęściej zawiera konserwanty, które nie są obojętne dla naszego zdrowia, a ceny swojskich wyrobów są dość wysokie. W takiej sytuacji, jeśli tylko dysponujemy odpowiednim miejscem, warto zdecydować się na zakup wędzarni ogrodowej, dzięki której będziemy mogli konserwować produkty za pomocą dymu.
Możemy zdecydować się na zakup gotowej konstrukcji wędzarni lub przygotować ją samodzielnie, co wiąże się z tym, że potrzebne są umiejętności majsterkowania. Zastosowany materiał wpływa na to, jak wygląda wędzarnia. Niezależnie od tego, na jakie rozwiązanie się zdecydujemy, muszą być zachowane pewne zasady, a każda wędzarnia powinna posiadać określone cechy, które decydują o jej funkcjonalności i wygodzie użytkowania. Elementy konieczne w każdej wędzarni to:
-
palenisko to miejsce, w którym spala się drewno. Jest niezbędne w każdej wędzarni, ponieważ przygotowywana w ten sposób żywność poddawana jest działaniu temperatury i związków chemicznych z dymu. Palenisko może być integralną częścią konstrukcji lub stanowić osobny element, który połączony jest metalową albo kamienną rurą. Powinno dobrze oddawać ciepło,
-
komora wędzarnicza jest miejscem, w którym wiesza się lub układa produkty przeznaczone do wędzenia. Standardowy rozmiar komory wynosi od 60 do 100 centymetrów. Może być wyposażona w haki i jest połączona z przewodem dymowym. Najlepsza jest kwadratowa komora wędzarnicza, ponieważ taki kształt powoduje lepszą penetrację dymu, dzięki czemu temperatura rozkłada się równomiernie,
-
kanał dymowy odprowadza dym z paleniska do komory wędzarniczej. Musi być wykonany z materiału odpornego na temperaturę,
-
komin to niezbędny element każdej wędzarni. Dzięki niemu spalanie przebiega sprawnie, a nadmiar dymu jest odprowadzany,
-
szyber pozwala regulować, czy dym ma być rzadszy, dzięki czemu wędzimy na zimno, czy ma być zagęszczony, co umożliwia wędzenie na gorąco,
-
termometr pozwala na kontrolowanie temperatury wędzenia.
Rodzaje wędzarni ogrodowych
Wędzarnia ogrodowa może być zbudowana z różnych materiałów, co wpływa nie tylko na możliwość dopasowania jej do architektury ogrodu, ale także funkcjonalność i efektywność. Można wybrać pomiędzy tradycyjną wędzarnią z paleniskiem lub zdecydować się na rozwiązania bardziej nowoczesne. Rodzaje wędzarni ogrodowych to:
-
wędzarnia murowana, która wykonana jest z cegły, kamienia albo betonu. Jest to rozwiązanie trwałe, które z pewnością przetrwa wiele lat. Jest ciężka i z uwagi na to, wymaga ustawienia na twardej powierzchni z fundamentem. Należy dobrze przemyśleć miejsce, w którym ma być zlokalizowana, ponieważ nie da się jej przenieść,
-
wędzarnia drewniana wyglądem przypomina mały domek lub budkę. Ciekawie prezentuje się w ogrodzie i może stanowić jego ozdobę. Jej konstrukcja zapewnia efektywne wędzenie. Zbudowana jest z drewna z gatunków liściastych, ponieważ drzewa iglaste zawierają żywicę, która ma niekorzystny wpływ na jakość wędzonych potraw. Trzeba pamiętać jednak o tym, że drewno nie jest tak odporne na warunki atmosferyczne, jak inne materiały,
-
wędzarnia elektryczna jest wyposażona w grzałkę i termostat, co pozwala utrzymać stałą temperaturę wędzenia i w precyzyjny sposób ją ustawić. Decydując się na wybór takiej wędzarni, powinniśmy zwrócić uwagę moc grzałki i pojemność komory wędzarniczej. Sterowanie temperaturą odbywa się za pomocą zamontowanych pokręteł lub panelu cyfrowego,
-
wędzarnia metalowa wykonana jest z dobrej jakości stali nierdzewnej lub ocynkowanej. Dzięki temu łatwo utrzymać ją w czystości i jest odporna na wilgoć,
Jaka wędzarnia ogrodowa jest najlepsza?
Wybór wędzarni ogrodowej zależy w znacznym stopniu od wolnego miejsca, jakim dysponujemy w ogrodzie, trwałości użytych materiałów oraz możliwości utrzymania w czystości. Wiele osób decyduje się na wędzarnię murowaną, która jest trwała i może służyć przez wiele lat. Jej zaletą jest również to, że praktycznie nie wymaga konserwacji. To rozwiązanie, które jest estetyczne i może stanowić ciekawy element ogrodowej aranżacji. W przypadku wędzarni drewnianej musimy pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji i zabezpieczeniu drewna przed zawilgoceniem i szkodnikami. To bardzo często wybierany rodzaj, ponieważ jest rozwiązaniem stosunkowo tanim i dobrze prezentującym się w ogrodzie. Często wybierana jest wędzarnia metalowa, którą można łatwo utrzymać w czystości i jest lekka. Jej wadą jest to, że niezbyt długo trzyma ciepło. Tego rodzaju wędzarnie często mogą być mobilne z uwagi na niewielką wagę i małe rozmiary.
Wędzarnia ogrodowa to świetny sposób na przygotowanie zdrowych, smacznych i wyjątkowo aromatycznych potraw dla całej rodziny. Decydując się na nią, najlepiej wybrać rozwiązanie dopasowane do własnych potrzeb. Wędzarnia daje wiele możliwości wędzenia, w zależności od sposobu, w jaki to robimy i rodzaju użytego drewna.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.