Kapusta chińska
Brassica rapa L. subsp. chinensis Hanelt
Skąd pochodzi kapusta chińska?
Kapusta chińska (pak choi) jest dwuletnią rośliną zielną z rodziny kapustowatych. Jako podgatunek kapusty właściwej, jest blisko spokrewniona z kapustą pekińską. W swojej pierwotnej ojczyźnie w Chinach, Tajwanie i Japonii jest kapusta pak choi uprawiana na dużą skalę. Chociaż preferuje wilgotne ciepło azjatyckiego klimatu, jej uprawa jest możliwa również w naszych ogrodach. Nazwa pak choi wywodzi się z kantońskiego określenia 白菜, báicài – „białe warzywo”.
Jak wygląda?
Kapusta chińska w przeciwieństwie do kapusty pekińskiej nie tworzy zwartych główek. Liście rosną w formie luźnej rozety o wysokości 40 do 60 cm. Są długoogonkowe, połyskująco ciemnozielone i mają szerokie białe żeberka – istnieje przez to możliwość pomylenia ich z burakiem liściowym (mangold). Istnieje wiele odmian kapusty chińskiej, które różnią się barw aliści, grubością i wysokością wzrostu. Liście odziomkowe są duże, owalne albo podłużnie owalne. Rozwijające się w drugim roku kwiaty są poczwórne, żółtego koloru. Owocem jest suchy, pękająca torebka – tzw. łuszczyna.
Komentarze