Agawa meksykańska
Agave parryi Engelm.
Nazwa i pochodzenie
Ten gatunek agawy nosi nazwę parryi na cześć botanika Charlesa Ch. Parry’ego (1823-1890). Nazwa rodzajowa pochodzi z greki i oznacza „szlachetna, wspaniała, godna podziwu”. Roślina jest szczególnie ceniona w Meksyku, służy do wyrobu Tequile oraz Mezcal – popularnych lokalnych wódek. W stanie dzikim rośnie od centralnej Arizony i południowo-zachodniego Nowego Meksyku w USA do meksykańskich stanów Chihuahua i Durango na kamienistych zboczach i otwartych przestrzeniach na wysokości 1500 do 2500 m.
Wygląd
Agave parryi tworzy duże zwarte grupy. Rozeta liści rośnie powoli i osiąga kulisty pokrój o wysokości 20 do 30 cm i średnicy 30 do 80 cm. Liście są gładkie i sztywne, zielone do zielonoszarych. Mają 20 do 30 cm długości, 15 do 20 cm szerokości, są lancetowate do owalnych i wygięte do góry. Końce liści są zaopatrzone w ostre i mocne, szare do brązowych kolce. Włókniste, czerwonobrązowe krawędzie liści są w pobliżu podstawy nieregularnie ząbkowane i z niewielkimi kolcami. Ułożone spiralnie liście agawy gromadzą wodę na okres suszy.
Kwiaty i owoce
Łodyga kwiatowa z wiechą kwiatów dorasta do 3-6 m wysokości. W górnej połowie tworzy rozgałęzienia o nierównej długości. Żółte do pomarańczowych kwiaty rozwijają się na końcach rozgałęzień i mają długość 60 do 75 mm. Są zapylane przez kolibry, nietoperze i owady. Owocami są torebki o długości 35-50 mm i szerokości 5-6 mm. Okres kwitnienia trwa od czerwca do sierpnia. Roślina kwitnie tylko raz w wieku ok. 20-25 lat, po czy obumiera. Z nasion oraz odrostów korzeniowych powstają nowe rośliny.
Komentarze