Kumkwat perłowy
Fortunella margarita (Lour.) Swingle
Kumkwat owalny - pochodzenie
Kumkwat perłowy (nazywany też kumkwatem owalnym) jest wiecznie zieloną rośliną z rodziny rutowatych. Jak wszystkie pozostałe gatunki tego rodzaju botanicznego pochodzi z południowych Chin. Nazwę rodzajową Fortunella nosi na cześć znanego ogrodnika i podróżnika Roberta Fortune’a. To on właśnie w 1846 roku przywiózł kumkwat perłowy do Londynu, który szybko stał się jedną najbardziej popularnych roślin tego rodzaju. Roślinę opisał w 1790 roku portugalski botanik João de Loureiro pod nazwą Citrus margarita. Obowiązujący dzisiaj opis został opublikowany w 1915 roku przez amerykańskiego botanika Waltera Swingle’a.
Jak wygląda kumkwat perłowy?
Wysokość wzrostu kumkwatu perłowego wynosi w uprawie doniczkowej od 0,5 do 2 metrów. Kompaktowy krzew tworzy dobrze rozgałęzioną, zaokrągloną koronę. Na otwartej przestrzeni i w optymalnych warunkach może ten kumkwat osiągnąć wysokość do trzech metrów w formie drzewa. Roślina jest zewnętrznie dobrze ulistniona. Liście ma niewielkie, skórzaste, podłużne albo owalne i zaostrzone z przodu. Połyskują mocną ciemną zielenią i są wiecznie zielone.
Kwiaty kumkwatu
Okres kwitnienia kumkwatu owalnego trwa od maja do lipca. Mnóstwo drobnych białych kwiatów roztacza intensywny, ale bardzo przyjemny zapach. Mają one średnicę ok. 1,5-2 cm i rozwijają się w kątach liści na ubiegłorocznych pędach. Do obfitego kwitnienia potrzebuje kumkwat perłowy chłodnego i jasnego miejsca zimowania.
Jak wyglądają owoce kumkwaty?
Owoce kumkwaty owalnego są, jak sama nazwa wskazuje, owalne. Mają jaskrawo pomarańczowy kolor i osiągają wielkość śliwki. Ich masa wynosi ok. 20-30 g. Posiadają cienką skórkę, której nie trzeba zdejmować, ale zjeść w całości z miąższem. Owoc jest wewnątrz żółtawopomarańczowy. Kumkwat można spożywać na surowo i prosto z krzewu. Można też te oryginalne owoce wykorzystać do sporządzenia przetworów albo smacznych potraw. Nadają się nawet do wyroby likieru.
Komentarze