Agawa niebieska
Agave tequilana F.A.C. Weber
Nazwa i pochodzenie agawy niebieskiej
Agawa niebieska jest uprawiana jako surowiec do wyrobu słynnej wódki meksykańskiej tequili. Nazwa wódki, a także epitet gatunkowy rośliny, pochodzi od miasta Tequila w stanie Jalisco, centrum produkcji tequili. Agave tequilana rośnie w meksykańskich stanach Sonora, Sinaloa, Jalisco, Michoacán i Oaxaca.
Jak wygląda agawa niebieska?
Agawa niebieska jest sukulentem uprawianym do celów przemysłowych, ale również piękną rośliną ozdobną. Mięsiste liście, wąskie i podłużne, tworzą rozetę o wysokości 30 do 50 cm i średnicy 1,2 do 1,8 m. Liście tego gatunku odznaczają się wyjątkowo intensywnym niebieskim kolorem epidermy, skąd też wzięła się nazwa agawy. Sztywne, ostro zakończone liście są włókniste i ustawione od pozycji poziomej do wzniesionej. W kierunku podstawy zwężają się i pogrubiają, najszersze są pośrodku. Niebieskozielone liście mają długość 90 do 120 cm i 8 do 12 cm szerokości. Krawędź liścia jest prosta do falistej. Jasnobrązowe do ciemnobrązowych kolce krawędziowe rozmieszczone są co 1-2 cm i mają długość 3 do 6 mm. Kolec wierzchołkowy jest od góry spłaszczony i ma długość 1 do 2 cm.
Kwiaty i owoce agawy niebieskiej
Wiechowaty, rozgałęziony kwiatostan ma wysokość 5 do 6 m. Ustawione na łodydze w różnych kierunkach kwiatostany częściowe składają się 20 do 25 kwiatów pojedynczych o długości 60-75 mm. Żółtozielone, dzwonkowate kwiaty są bogate w nektar. Zapylają je lokalne nietoperze Leptonycteris nivalis. Na jednej roślinie dojrzewa kilka tysięcy nasion, a następnie agawa obumiera.
Komentarze