Przyjęcie przygotowane na grillu
Imprezy organizowane w ogrodach i na tarasach cieszą się ogromną popularnością. Zachęcają do tego nie tylko wiosenne i letnie temperatury, ale także możliwość zjedzenia czegoś pysznego, przyrządzonego na grillu. Jak przygotować przyjęcie, w którym to właśnie grill odegra najważniejszą rolę?
Odpowiedni grill to podstawa sukcesu
Grille na węgiel drzewny są ciągle najczęściej spotykane i uzyskały już miano klasycznych. To one nadają charakterystyczny smak i lekki, dymny aromat przygotowywanym potrawom, którego nie da się uzyskać, grillując na urządzeniach gazowych czy elektrycznych. Klasyczne grille na węgiel drzewny Weber to różne modele urządzeń, które należy dostosować do przewidywanej liczby biesiadników. Jeśli więc przyjęcia będą kilkuosobowe, to warto postawić na grill węglowy z serii Kettle. Jednak gdy na przyjęciach będzie wielu gości, to lepiej wybrać jeden z grilli węglowych Performer. Tego typu urządzenia dobrze sprawdzają się w plenerze. Śmiało można grillować na działkach i w ogrodach. Niestety nie są to odpowiednie urządzenia do grillowania na tarasach lub balkonach.
Jeśli przyjęcie ma być zorganizowane na tarasie w budynku wielorodzinnym, trzeba postawić na inne rozwiązanie. W tych okolicznościach świetnie sprawdzają się grille elektryczne Weber. Ich wielkość dobieramy podobnie jak w przypadku grilli węglowych. Można więc wybrać fantastyczny grill elektryczny Weber ze stojakiem i ten sprawdzi się podczas przygotowywania posiłków dla całkiem sporej liczby osób, ale można też postawić na nieco mniejszy model. Mały grill elektryczny Weber ustawia się na stole lub na szafce i oprócz tego, że takie urządzenie świetnie spisuje się podczas letnich przyjęć na tarasie czy balkonie, to grillowanymi potrawami można cieszyć się przez cały rok. Jesienią i zimą ten niewielki sprzęt świetnie sprawdzi się w przygotowaniu wigilijnego karpia czy świątecznej pieczeni.
Przemyślane menu
Aby przyjęcie było naprawdę udane, to oprócz odpowiedniego sprzętu, niezbędna jest dobra strategia. Podstawą tu jest menu, które musi być tak skomponowane, by każdy z gości znalazł w nim coś dla siebie. Choć ciągle panuje powszechne przekonanie, że grillowa biesiada to głównie przyjemność dla tak zwanych mięsożerców, nie należy zapominać o tych, którzy wolą zjeść coś lekkiego i stawiają na potrawy roślinnego pochodzenia.
Przyjęcie warto zacząć od podania przekąsek, które mogą tworzyć grillowane warzywa i tosty, a ich przygotowanie nie wymaga bardzo długiego czasu. Warto postawić na grillowe akcesoria, które ułatwią cały proces przygotowania i wydawania potraw. Tu świetnie sprawdzi się system grillowania wielopoziomowego Elevation Weber. Specjalna konstrukcja umożliwia bowiem jednoczesne grillowanie na różnych poziomach. Podczas gdy na ruszcie podstawowym opieka się mięso, to na poziomie wyższym mogą być jednocześnie przygotowywane warzywa i tosty. To bardzo wygodne rozwiązanie, bo podczas opiekania skrzydełek czy podudzi kurczaka, co zwykle trwa nawet 40 minut, na drugim poziomie można przygotować warzywną przystawkę, podać ją i zjeść, zanim kurczak będzie odpowiednio wypieczony.
Na koniec przyjęcia warto zaserwować gościom coś słodkiego, także przygotowanego na grillu. Furorę zawsze robią opiekane banany z lodami i sosem czekoladowym. Można także postawić na gofry. Wystarczy sięgnąć po specjalne wkłady do gofrów Weber i w kilka chwil serwować gościom pachnące słodkości podane z ulubionymi, sezonowymi owocami.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.